Policija

= 216 =

су се већ по закону од 1908 године начелници кривичноистражне полиције бирали, постављали и отпуштали од Губернатора и никако друкчије, а по договору с Прокуратором месног окружног суда. У надлежности својој у истрави и испитивању злочина, полиција је била потчињена руковођењу и надзору прокуратора, још на основи Судских Установа 1864 г. (Императора Александра 1.) при чему су инструкције за откривање - преступа чиновницима полиције издавали Прокурори Судских Талата.

Као друга карактерна црта савременога прогреса у организацији кривичних истрага појављује се категоричко ослобођење кривично-истражне полиције од обавезе истраживања политичких криваца. Тако нпр. у 1908 години у првим мини· старским инструкцијама за руску истражну полицију, које сам ја израдио (а потврдио Министар П. А. Столипин), 5 1. строго је забрањивао чиновницима кривично-истражне полиције, под претњом неодложног отпуштања, стварање политичких иследника, и нико од службеника у иследној полицији није могао прећи, па ма било и узгредно, нити се мешати у политичка дела.

_ Као што је познато, за политичка истраживања постојала су у пређашњој Русији тако звана „Заштитна Оделења“ која су се налазила потпуно у рукама официра оделења корпуса жандармерије. На жалост, ове органе и њихове агенте политичке полиције мало обавештена публика често је мешала са кривично-истражном полицијом, потпуно неправилно сматрајући чиновнике кривичне полиције, ове заштитнике иитереса својих суграђана, за некакве „шпијуне“.

Таквом необавештеношћу публике често су се служили и сами тајни органи политичке полиције, вешто „заваравајући очи“ и узбуђујући масу на ни у чему неокривљена истражна одељења, па шта више и на чиновнике одељења кривичноистражне полиције, толико искрено посвећених свим својим животом претешком послу на заштити личне и имовне безбедности својих суграђана.

С руског јов. Л. јовић.