Policija

БЕОГРАД · ЦкатСајоме ЖЕЛЕЗНИЧКО-ПАВОБРЕДЕНАРПОЛИЦИЈА'

По ослобођењу Србије и њеном уједињењу с осталим крајевима нашега Краљевства, државну су Управу чекали врло велики и тешки задаци. Међу овима најважнији су били они о завођењу личне и имовне безбедности и регулисању саобраћаја. Ни једно ни друго није ни приближно било како треба. Нарочито се рђаво стајало с јавном безбедношћу у бившим аустро- угарским покрајинама, где су власти остале без ауторитета и потпоре у јавној сили, будући су бивши аустро-угарски жандарми, највећим делом компромитовани, побегли са сво| јих дужности, а многи и из земље, те је ове требало тек стварати.

Несигурност се осетно испољавала и на железницама. Она је аустро-угарским железницама овладала још много раније, за време рата, а особито од 1918. године. Комисија која врши преглед бившег аустро-угарског војног гувернемана у Београду наилазила је на многе наредбе о заштити возова од разбојничких банди. На послетку су морали сваки воз спроводити војним одељењима на челу. :

На пљачку навађени елементи продужили свој занати у . новом стању. Ту несигурност и неуредност саобраћаја на железницама потенцирало је и железничко особље, регрутовано у покрајинама ван Србије, највећим делом из страног елемента. Поред жудње за лаком зарадом и пљачком, тај страни елеменат стајао је под јаком непријатељском пропагандом са стране, те су саобраћај формално саботирали у тежњи да се стање у новом краљевству погорша и положај отежа.

И корупција, која је хватала маха на све стране, испољавала се нарочито на железницама. Под великим ризиком да се _роба не покраде, трговци су, ув то, морали подмићивати на више места железничко особље да робу вози. Ниже _особље је просто господарило железницама, нарочито на главној прузи Ријека —Загреб—Вемун. Од њега је у многоме зависило када ће и коју робу повести.

Под таквим околностима солидна трговина била је онемогућена, а због великог нереда и само путовање било је скопчано с великим тешкоћама. Пе

Када локалне власти нису успеле, са средстима којима су

+ Види Уредбу у Додатку. - У