Policija

210 —

електрични проналасци и уредбе уведу у службу практичног живота, онда ту морају Немци уступити поље Американцима. Тако на пр. у великим градовима Америке особито у Њујорку п Чикагу, електрицитет се за јавну безбедност и за полицијске циљеве примењује начином, који је код нас потпуно непознат. А како су у последње време у службу полиције дошла и меторна кола или снажна кола, у Америци је наступило велико упрошћење и уштеда, док су се у исто време безбедност и полицијска служба побољшале.

Код нас постоји стара и веома оправдана тужба, да у. великим градовима, ако се што деси, често нема на лицу места полицијског чиновника и ако је његово присуство веома потребно. Шта више и то се тврди, да полицијски чиновник у великим градовима у отште и није никад на лицу места у моменту највеће потребе. Наравно да је ова тврдња неправедна. Ако би се хтела жеља публике задовољити, морао би се број полицијског осозља у великим градовима удесетостручити. То би, наравно, довело до огромних трошкова, а публика која плаћа порез, била би једва у стању да то изврши. Стога т мислити на друга средства.

Северо-Америчку полицију замењује велики број уличне страже, која је потребна да би се омогућила пристојна пажња за електрицитетом. Полицијске власти Њујорка и Чикага одлично су снабдевене, по најновијим начелима, потребним електричним апаратима и другим помоћним средствима. На главним стражарама увек стоје спремна једна велика кола, дању и ноћу, тако, да чим се удари на узбуну, ова су кола већ спремна да повезу најбржим темпом већи број чиновника на место њихове потребе.

У случајевима велике несреће, нпр. ако се сруши каква зграда, или при великим пожарима, онда је особито нужно да је полиција што брже на месту. Ако се гдегод деси гужва, туча, скандал; који прете да се развију у побуну, ту је онда у првом тренутку потребно пуно полицијских чиновника, да спрече опасност и отклоне даље изгреде. Ако ли је пак такав случај узео маха, да би се из њега могла излећи побуна, онда је ту потребно стотинама наоружаних полицајаца, да буду господари огорчене светине.

Велики северо-амерички градови имају становника међу