Policija

,

– 20

којима има врло опасних и сурових природа, за које је мала револуција право задовољство. Како су пак велике полицијске страже само у средини одељка, а полицијски чиновник треба да налази на улици помоћи само од два или три колеге, који су одмах готови, то је у самом одељку уређено још неколико малих стража, које су састављене само од четири лица. један чиновник остаје увек позади и тај служи код телефона. За осталу тројицу стоје на расположењу мала снажна кола. која су снабдевена свима практичним потребама. Гако на стражњем делу кола има један орман, где једна особа једва седети може. (Он је од гвозденог лима и служи за пренос опасних затвореника, па и суманутих. Нарочито пијанице или напрасно побеснели људи стварају на улици тако велико скупљање света, да је поједини полицајац у томе случају сасвим немоћан. Он није у стању да га сам савлада, а покуша ли пак да изводи насиље, или се брани можда оружјем против лудака, то онда често публика устаје противу њега. Пре но што је оближња полицијска стража извештена о томе случају, може да притекне више од пола часа и можда би се дотле излегла побуна где је после потребна велика полицијска снага реди стишавање.

Човек треба само да помисли, шта све може један такав пијанац да изведе којега полицајац води на оближњу полицијску станицу. Стотинама људи, особито деце, на коју таква појава крајње неповољно утиче, прате до страже чиновника. заједно с пијаницом који час пада, час се подиже, и овде направе гомилу која обнчно одлучношћу мора бити растерана.

Сада је то сасвим друкчије у Америци. Овде позива по- | зорник велика кола са оближње страже. Ова дојуре у трку: три чиновника који седе на колима стрпају лудака или пијанца у орман, залупе врата, и не потраје ни неколико секунада по њиховом доласку а кола већ одјуре према болвици или полицијској стражари. Ово се све извршује са највећом брзином, а за бунтовну гомилу нема онда овде прилике за разноврсну узбуну. Полицијски чиновник који је "Жао знак узбуне остаје опет на своме месту, докле би он при преносу једног пијанца или пак и детета које је одбегло, морао једно пола часа или чак и дуже напуштати своје место. За то се време догоди нешто, где је помоћ полицијског чиновника преко потребна