Policija

о

• — 224 —

ПОЗИВ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ПОЛИЦ. КОНГРЕС

Уредник нашега листа г. Васа Лазаревић добио. је од Удружења Холандских Полипијских Чиновника у Амстердаму писмо датирано под 26. јануаром Мо 361 следеће садржине:

„Прати колега,

У име и по одлуци Главне Администрације нашега Удружења, имам наређење да од Вас или од Вашег Удружења потражим обавештење, да ли би сте били вољни у принципу, да узмете удела на једном интернационалном конгресу нижих полицијеких чиновника, који би се одржао у Амстердаму.

Сада, када је завршен ужасан рат и када цео свет нагиње преображају, сада нарочито, када радничка класа чини све напоре да знатно измени свој положај, а више свега још када се назиру јасни знаци који предсказују братимљење народности, и види остварена лига народа — сматрамо да ће и полиција имати да проширује своје задатке у друштву и да мора водити рачуна о измењеним приликама.

Како ће се у главном борба водити између капитала и рада, ми полицијски органи имамо врло тежак задатак да се прилагодимо новим начинима схватања промењеног друштва.

Ми видимо да је конференција рада у Вашингтону одлучила мере, које ће бити моћ за све земље.

Даље смо видели, да су се поново ове године обновили савези интернационалних удружења, али тако исто смо видели да су и радници — државни службеници — обновили своје интернационале.

На нашем савезничком конгресу који смо држали 18. децембра 1919, г. наша је управа издејствовала одлуку, да изиште мишљења од страних нолицијских удружења по томе питању.

Ако је Ваше удружење вољно да узме учешћа на једном томе сличном конгресу, радо ћу очекивати Ваш одговор.

У случају да сте са нама у принципу сагласни, да треба посетити полицијску интернационалу, ми ћемо учинити све при-. преме за извођење конгреса. |

Примите моје пријатељске поздраве.

За Извршни Одбор Председник (потпис нечитак).