Policija

читац например може бити у стању, да чека онога који прави узбуну, и ако овај изађе из собе, да га убије или убоде. Може бити и такав случај, да један члан породице сиђе с ума, па да тиме дође у опасност живот других чланова породице, који хоће да пролазе кроз собу, у којој је лудак привремено смештен.

И за такве случајеве учињене су припреме у Америци. Дежурни чиновник у особитој соби полицијског бироа чује звоно. Он погледа на велику таблу на зиду и види, да нема заклопца број 47. Треба помоћ. У истом тренутку, кад се заклопац затвори, отворе се врата једног орманчића у коме се налазе неколико редова. У реду бр. 47 орманчића лежи запечаћен свежањ у хартији. У њему је кључ од куће и кључ од газдиног стана. Чиновници јуре на великим колима ономе ко зове у помоћ. Они узму кључеве из пакета и тако одмах отворе вратнице од куће или собе.

Какву вредност све ово има, појмиће госпође самице, које у случају напада на њихов стан или упад каквог насилника, остају без одбране, ако нема горњег уређења.

Апарати за узбуну, који су намештени код главне полицијске страже, раде и аутоматски. Човек може све своје прозоре и сва своја врата да снабде електричним справама, тако да при насилном отварању којег прозора или врата чује се код полиције знак на узбуну. Јели на пр. један упадач код сопственика таквог аутоматског апарата помоћу лажног кључа отворио врата, то се код главне страже одмах чује сигнал, па пре него што се сопственик стана пробуди, пре но што упадач својим лажним кључевима продре у унутрашњост стана, полиција је већ ту, да помоћу кључева, које је донела, уђе у стан покрађеног. “

Са овим аутоматским узбунљивим сигналима, који се налазе по прозорима и вратима, сопственици великих радњи чине особиту употребу. Сваки покушај упадача овим начином бива ако не спречен, а оно за зликовца бар отежан.

Па и кад букне ватра, може се и електричним путем аутоматски полицији јавити, намештеним у дотичноме простору на разним местима припремама, које, избије ли ватра, јаве. полицијском биро-у звоном и бројем место ватре.

Свака поправка јавне безбедности јесте напредак на културноме путу.