Policija

КА

Како овај закон и данас важи у Француској, а он је уз "го један од најважнијих самоуправних Закона, то је потребно да у кратко изложимо суштину овога закона, те да се види на каквим начрвиме за данас почива децентрализација унбазе у тој земљи. |

Округ (је абрапетепђ као моралну личност по томе за-_ кону представљају ови њени органи: окружна скупштина (је сопзе гбпегај), окружни одбор (Ја сотпиззјоп. дбрапетептаје) и окружни начелник ((је ргегеђ).

| Окружна скупшипина је изборно тело, чији се чланови бирају општим правом гласања, које се врши у свакој општини. Гласање је тајно.

Свака кантон бира једног окружног посланика (чл. 4),

Окружни посланици бирају се на шест година; сваке треће године обнавља се једна половина окружних посланика и они могу стално поново бити бирани (чл. 21).

Окружна скупштина има сваке године две обавезне редовне сесије, Најновија је сесија она, која се отвара првог понедеоника после 15 августа и на којој се решава буџет и бира часништво скупштинско и окружни одбор. Прва редовна сеја отвара се другог понедеоника после ускрса. У обе ове окружна се скупштина састаје без сазива. Друга сесија, она од месеца августа, не може трајати дуже од месец ла а прва дуже од 15 дана (чл. 23). На овој првој сесији увек с · решава допуни буџет за текућу годину (чл. 63).

Окружна скупштина као најважнији орган округа доноси које окружни начелник по том извршује. Међутим,

одлу:

' да питање о административној организацији Франдуске наводимо ова дела, којима омо се поглавито служели:

Вет тћајету Ттане сјетепгајте де дгон адтинзкан, 3 издање.

Наштоп: Ртесјв де дгоћ адтнизта, 7 издање.

Рапоћ, ПусНоппаше ртанаце де агон. . –

= Административно Француска се дели: на округе, којих има 56, · (апопфазетеп5), кантоне (сатопз) и општине (сотптилез). Кантони, и ако се срезови деле на кантоне, нису ни моралне личности, ни ПРНЕНО јединице. Деоба на кантоне (две или више општина ју један кантон) има вредности само за примену извесних заао што је нпр. овде случај за избор окружних посланика), а на| закона о ен судовима. Сваки кантон има свог прг-