Policija

. — 234 —

окружна скупштина није потпуно ослобођена владиног туторства. Мавесне њене одлуке извршне су тек пошто их одобр» централна власт. Друге њене одлуке извршне су саме собом, али влада резервише себи право, да их, према томе какав је случај, анулира или им обустави извршење.

"Најважнија атрибуција окружне скупштине је, да решава д-одлучује о свему ономе, што се тиче интереса округа, а верочито његових добгра, финансија и његових службаника. Напослетку она вотира буџет и одобрава рачуне окружног на“ · челника за издатке учињене на администрацију. Гако нсто њева је дужност да решава, да ли ће се за послове, који интересују специјално округ, користити службеницима начелства, или Ћепотражити нарочите службенике, који ће бити плаћени искључиво пб окружном буџету. У овом последњем случају она може: · одредити плату за сваку службу. али не може за себе резервисати право избора самих службеника, јер то право припада окружном начелнику.

Окружна скупштина се стара о окружним путевима и одлучује о томе, да ли да управу над њима повери окружних. државним инжињерима или нарочитим својим инжињерима (асет5 уоуег5).

Што се тиче окружне имаовине, окружна скупштина ћефинитивно одлучује о прибављању, отуђењу и трампи; о начину управљања имаовином; о пријему или одбијању поклона и завештања учињених округу; .0о осигурању окружне имаовине (чл. 46).

Врло су знатне финансиске атрибуције окружне скупштине,

5 У француским начелствима фунгирају као прави државни чиновниљи, који се постављају декретом, само окружни начелник, секретар“ качелства (вестећате депбгађ и чланови савета начелства бе сопзе! се: ртегесште — суд за извесне административне спорове и консултативен одбор за давање мишљења окружном начелнику по разним предметима). Сви остали многобројни чивовници у начелству истина примају плату од државе, која тога ради ставља окружним начелницима на распољожење извесну суму, т.3В. 125 Топаз Ффабоппетеш, али како та члата није довољна, то окружне скупштине у сваком округу вотирају допуне кревите за њихову плату. Ови чиновници немају пенсију из државне касе, већ им окружне скупштине образују пенсионе фендове. Они се примају у службу, авансују, кажњавају к т. д. по правилнику који прописује: екружни начелник.