Policija

= 250. — .

из виших друштвених слојева. Ако полицијски орган у службе јивне безбедности није у контакту НИ са једним од њих резултат његовог рада мора увек бити негативан. Он не само што неће бити у могућности да извршење казнимог дела осу-_ јети, већ је у приличној сигурној извесности да извршиоци казнимог дела неће им пронаћи. Неодржавањем контакта са средином у којој функционише, полицијски орган у служби јавне безбедности приказује себе: или у улози особе, којој је дужност наметнута, те је због тога избегава, или у улози особе, која је неспособна за дужност, која ј0] је додељена. Особа, дакле, која намерава извршење казнимог дела, и бојазан и препреке у томе њеноме раду, — отктоњене су. Она, дакле, може несметано реализирати своје планове.

једну веома значајну улогу у отклањању извршења казнимог дела имају и полицијска пријавна одељења. Та су оде _ љења полицијском органу у служби јавне безбедности од неоцењиве користи. Њиховим податцима, полицијски орган у служби јавне безбедности, има могућности да дође до најинтимнијих података околине, у којој му је функција додељена. Она су та, која му дају основне појмове о имовини, задружним и другим особинама околине у којој се креће. Савнања, која: полицијски орган у служби јавне безбедности стиче из полицијских пријавних одељења, олакшавају му даље труд и рад на отклањању извршења казнимих дела.

М. М. Мрвићк управник беогр. казненог завоца

ШТА ЈЕ ХРИШЋАНСКО ПОЛИЦИЈСКО УДРУЖЕЊЕ»

Као што. смо и у ранијем једном броју „Полиције“ навели, у Лондону постоји Интернационално Хришћанско Полицијско Друштво, које је распрострто не само у целој Енглеској и ње ним колонијама по свима деловима света, већ и у Америци.

Уверени да ће за наше читаоце бити од интереса ако се упознаду са програмом самога друштва, износимо. објашњење о томе, које је у виду посланице упутио члановима Удружења У 1919. год. полицајац Гурнеј један од главних друштвених пре= “ ставника. Посланица овако гласи: