Policija

= 246 —

знање, што су га у припремној школи добили, што боље прак– тички усаврше. Пошто сада на свима станицама имаде много више припремних него ли старих жандарма, мораће се припремни жандарми и сами у службу отправљати, па ако су ови стручно само површно изображени, неће бити по јавну сигурност никакве користи и њихово уредовање може имати исто тако кобних посљедица, као и код неизображених жандарма.

Како стручна изобразба старих жандарма са територија: Краљевине Србије, неодговара више духу времена, одређено је, да се у првоме реду ови жандарми пропусте кроз бригадне припремне школе, а који буду најбољи, да одмах наставе државну жандармеријску подофицирску школу у Каменици. На тај ћемо начин, у размјерно кратком времену, добити ваљане вође патрола и командире станица. Да је ово необходно по-– требно, држим да не треба посебно нагласити, но код неких надлежних опажа се, да стручно школовање жандарма неузимају онако озбиљно, како би требало. Неки официри гледају код одређивања жандарма у школу, само на честито владање и оштар војнички наступ, а да ли је дотични жандарм и до"вољно интелигентан, да може пратити предавања и да ли је довољно писмен, о томе се не води рачуна. Ово је сасвим погрјешан поступак и показује, да дотични командир несхваћа сврху жандармеријских стручних школа. Д-р Рајс у „Принци– пима модерне полиције“ вели: „..Али најбоља школа на свету неће никада моћи даши добрих резулшаша, ако не буду добри ученици, које она буде имала. Избор ученичког елемента је дакле од највеће важности“. Ово је потребно држатн на уму код избора жандарма, јер курсеви нису основани, да жандарми науче читати и писати, већ да добију темељиту стручну изо~– бразбу, без које се једна ваљана жандармерија неда ни зами-– слити. Дакако, да су неписмени жандарми потпуно неспособни, да сврше који од стручних курсева и будућност ће показати колико ће ови жандарми задавати неприлика и колико се гри– јешило, што су у жандармерију примане и неписмене особе.

Код одређивања старих жандарма са територије Краље– вине Србије у стручне курсеве, опажа се и код неких Чиновника потпуно неразумијевање за ову ствар. Један полицијски: чиновник био је одлучно против тога, да се један старији жандарм одреди у припремну школу тврдећи, да су споменуте