Policija

— 247 —

стари жандарми стручно врло добро изображени и да је за њих свако даљње школовање сувишно. Ја сам приправан да вјерујем, да су ови жандарми стручнс добро изображени али само за прилике, под којима они у Србији врше службу. Како је познато у Србији је жандармерија још увијек концентрисана код квартова, односно среских и окружних начелстава а служба ових жандарма састоји се већином само у асистирању полицијским чиновницима код извиђања разних протузаконитости. Морамо бити искрени и признати, да за ову службу није жандармима потребна особита интелигенција а и писменост је нузгредна, већ је главни услов: строга дисциплина, те оштар и одлучан војнички наступ. Проширењем наше отаџбине, показала се међутим потреба, да се и жандармерија на широји модернијој основи изгради, стога су се и споменуте особине једног жандарма показале недовољне јер: „..„Добром полицајцу треба нешто више од војничке дисциплине: шреба му иншелигенција, а дисциплиновани дух неких старих поднаредника није ништа друго, до недостатак интелигенције. (Д-р Рајс).

Дакако да је дужност свију предпостављених, да код жандарма побуде вољу за школом и жељу за што бољом струч-. ном изобразбом, јер иначе нећемо. никада постићи жељени успјех а жандармерија неће никада бити од користи ни држави ни појединцу.

Иван Е. Јовановић жанд. поручник

ЗА НАШУ ПОЛИЦИЈУ

ИП. Кооперација полицијских власти

један од недостатака у раду наших полицијских власти стално се појављује услед тога, што се никако још неће да увиди сва корисност, и отуда и потреба, — кооперисања између њих.

Све оне теже, или, још боље, речено, треба да теже истом "циљу: одржању безбедности у земљи, па ипак зато њихова акција остаје, у највише махова, подвојена, без узајамне везе и јединства, које, безусловно, треба увек да изазове сам истакнути факат: истоветност циља.

Најчешће, док једна полицијска власт у своме, како се то.