Policija

== 248 __

обично каже, подручју чини, у случајевима поремећене безбедности, све што може, да безбедност поврати и огарантује, друга, њој најближа, — ма како то иначе било у интересу ствари, која се мисли постићи, — не кооперише ни у колико у томе послу, и остаје обично према њему равнодушна. И, кад прво успе, — јер и то се још сматра за успех, — да елементи који угрожавају и ремете безбедност у њеном подручју, пребаци за подручје друге полицијске власти, — улоге се само промене. Тачно по ономе: „бриго моја, пређи на другога“. Друга сада има да ради оно, што је прва радила, док сада прва сматра да има права да остане ништавна и индиферентна, И тако се то, готово стално дешава.

Врло ретки су на жалост још случајеви, да две полицијске власти кооперишу и тако комбинованом акцијом раде против зла, које је заједничко, и са којим се, ако се свака од њих, независно од друге, појединачно бори, — не може успешно изаћи на крај. Један пример, да су оглашени хајдуци гоњени организованом потером у једном округу, под притиском потере, несметено могли прећи на територију суседа а полицијске власти и тамо остати неузнемиравани, најбоље доказује, колико се још нема уверења о потреби кооперације, која је при оваквим. пословима између полицијских власти за успех саме ствари неопходна. Што је најгоре, такав пример није усамљен.

У опште може се рећи, да се ова кооперација у великој већини прилика тако потребна, и не тражи, и да се, кад се и ако се тражи, не предусреће са оном озбиљношћу, коју заслужује. Врло су чести примери, да наше полицијске власти остају у потпуном незнању свега, што се дешава на територији најближе полицијске власти, и ако их то, посредно или непосредно мора интересовати и као органа безбедности а и због тога, што стоји факат, да поремећност безбедности у једном случају обично повлачи такву појаву и у суседним крајевима.

_ Наше полицијске власти, истина не све, без довољно све- · сти, колико то може бити само од користи за ствар, која се може постићи, најчешће не сматрају за потребно авизирати одмах суседним полицијским властима чак ни извршења најтежих кривичних дела, чије учиниоце треба проналазити и тражити.

Но, чини нам се, ништа боље не илуструје колико се још