Policija

88

ОСНИВАЊЕ ЖАНДАРМЕРИЈСКИХ СТАНИЦА ПО СРЕЗОВИМА:

|

о

У намери да се служба јавне безбедности народу што боље огарантује, а да органи јавне безбедности — жандарми успешније врше своју службу и — по новој Уредби о жандармерији предвиђене су жанд. станице у појединим општинама са станичним реоном од две, три или више општина.

Ово је једна новина у полицијској струци у границама Србије, и с тога заслужује да је, прикажемо и видимо какове: користи имају сада од ње полицијске власти.

По доласку у срез орашки, затекао сам већ образоване две жангармеријске станице. Заинтересован лично, и по службеној дужности, мотрио сам на њихов рад и кретање.

Одмах сам могао запазити код њих најглавније: непознавање посла ради чега су упућени. Они нису имали најосновнији кључ, а то је списак сумњивих и осуђиваних лица, као и лица која су под полициј. надзором. Ту најглавнију тачку, од које су требали да почињу и око које су требали да се: окрећу, нису имали.

Садашњи жандарми, махом су ново-регрутовани, који нису прошли кроз полицијску школу, они не знају најосновније: елементе полицијске службе. 5 ;

Вршеном контролом и сазнањем преко поверљивих и часних људи, утврдио сам, да су ови жандарми, без јаког сталног надзора, почели правити познанства са женскињем које је: одато блудничењу и са њима проводе блуд, и да су у понашуњу и опхођењу са народом и сувише насртљиви и арогантни; са захтевима и прохтевима, који им не следују.

: Радо дајемо места у листу овом чланку нашег вредног сарадника г. Божовића у жељи да се благовремено увиде и отклоне све рђаве ствари у организовању жандармеријских станица које, по нашем мишљењу, могу бити од врло велике користи по јавну безбедност у земљи ако се њихова организација изведе како треба, Појединачне мане, погрешке и ненсправности не треба генералисати, већ отклањати и онемогућавати. Очекивати је да ће надлежни имати у виду ову г. Божови– Ћеву оцену приликом даљег организовања жандармеријских станица. У евако- важној ствари треба треба чути свако озбиљно и објективно мишљење, и учинити све да се нова установа још у самом почетку не комнромитује. | Ур.