Policija

— 251 —

У погледу полицијске службе нису ми дали никакове ко– ристи, чак шта више исту су ми и отежавали. Да наведем само два маркантна примера.

У реону једне од жанд. станица извршена је крађа свиња. Сопственик тражи одмах помоћ њихову и по трагу долази се | до куће крадљивца. Али овај, осетивши их, утекне им. Ја наредим жандармима те станице, да се овај крадљивац мора ухватити и скренем им пажњу, да ће крадљивац сигурно доћи код своје љубазнице, коју је имао у суседном селу, и да ту изненадно упадну ноћу и ухвате га. - ·

И шта бива2 Те ноћи ухвате га тако рећи на легалу код те његове љубазнице, али он успева опет да се поред жандарма провуче и побегне. И том приликом једнога од тих жандарма мотком-тојагом разбије кундак од пушке.

На моје питање упућено томе жандарму, зашто га није, када га је напао убио или онеспособио за бегство, он, — тај жандарм ми лаконски одговара: „нисте ми зато дали написмену наредбу“,

Ево другог, још страшнијег случаја: 11. ов. мес. око 5 сах. по подне, нападнут је, од стране непознатих разбојника Таса Станковић каф. у Ст. Аџибеговцу и над њиме и његовом женом извршено је разбојништво, којом приликом је и опљачкан; а други његов сусед, Живота Костић такође кафеџија, који је на Тасино запомагање потрчао у помоћ, убијен је од истих разбојника. А ту, у селу, био је жандарм, који је од жанд. станице из Вел. Плане био послат баш тог истог дана У 3 сах. по подне, да са општинском судом крене увече патролу и потеру по селу ради хватања вој. бегунаца и сумњивих лица. Чак је утврђено истрагом, да су разбојници били обучени у војничком оделу. Али тај жандарм, који је стигао у Стари Аџибеговац још за видела (од Вел. Плане до Аџибеговца један сат је растојање) не иде у општински суд да се тамо пријави и изврши наредбу, која му је дата, већ све то оставља, и одаје се своме задовољству — иде право својој. љубазници где је био целе ноћи ту у селу. На неколико пуцња и вику грађана, тај вајни орган јавне безбедности мирно седе | код своје љубазнице и неће да изађе у село, да притекне у помоћ, да са судом предузме прву истрагу и гањање разбојника.

ИМ тако благодарећи оваковој савесности жандарма, до-