Policija

— 255 —

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

један полицијски писар упутио нам је ово питање:

Пресудом среског начелника кажњено је извесно лице за иступну кривицу из Ш части казненог закона.

Противу ове пресуде осуђени је изјавио жалбу првостепеном суду, преко среске власти, која су је, као благовремену, послала суду са ожалбеном пресудом и осталим актима на разматрање и решење, али је суд ову жалбу одбацио као неблаговремену зато што је изјављена тек четвртог дана по саопштењу пресуде. Ово је и полицијска власт констатовала приликом пријема жалбе, али ју је ипак огласила за благовремену, јер је последњи дан рока за њену изјаву падао у недељу био празнични — а жалба је изјављена у понедељак, дакле првог дана по празнику.

У уверењу да је суд ово изгубио из вида приликом доношења одлуке о неблаговремености жалбе, среска власт сматрала је за дужност да поново пошље сва акта суду и скрене му пажњу на ову омашку, али је суд вратио послата му акта с напоменом, да овде нема никакве омашке, и да је у Полицијској Уредби јасно речено, да се жалбе против пресуда и и решења по иступним делима појављују у року од три дана по саопштењу ових.

Истина је да је овако речено у 55 15 и 16 Полиц. Уредбе, алије иу 5.15 кривич. суд. поступка речено ово: „Ако би последњи дан рока пао у дане. кад суд не ради, онда се за последњи дан узима први радни дан суда“.

Јасно је, према овоме, да је жалба, о којој је реч, била благовремена — јер је поднета првог дана по празнику у који је падао последњи рок — и да је суд погрешио што ју је одбацио као неблаговремену, али пошто је његова одлука извршна, настаје питање може ли и сме ли сада полицијска власт ову одлуку извршити кад је очигледно противна законуг

Моли се уредништво да на ово питаље што пре одговори, да не би пресуда застарела“.

На ово. питање одговарамо:

Полицијска власт може и сме, без икакве бојазни од одтоворности, извршити пресуду о којој је реч у предњем питању, јер је одлука судска, услед које је она постала извршна,