Policija

= дар

правилна и у сагласности са мишљењем Опште Седнице Касационог Суда, које гласи:

„Поводом за»тева Господина Министра Правде од 22 фе– бруара 1910 год. Бр. 3043 да Касациони Суд на основу тач. 2 5 16 овога устројства да своје мишљење о томе: да ли се с погледом на чл. 90 зак. о општинама, жалба првостепеном суду на пресуду или решење општинског суда у вароши или варошици има поднети и у празничан дан, ако је овај последњи дан рока за жалбу, или се жалба може поднети првог дана. по празнику у смислу 8 15 крив. суд. пост., — Касациони Суд проучио је ово питање у својој општој седници и на основу тач. 25 16 свога устројства подноси г. питу следеће. мишљење: :

По 958 15 и 16 Полицијске Уредбе, против сваке пресуде или решења по иступним делима, за која закон припрећује _ казном већом од три дана, односно тридесет динара, имају . право стране жалити се првостепеном суду, а жалба се изјављује за три дана од саопштења пресуде или решења, а предаје се оној власти, која је пресуду или решење изрекла.

Кад, дакле, поменути прописи законски Полицијске Уредбе, а која је кривични поступак за извиђање по иступним кривицама, не предвиђа случај како ће се предавати жалба кад дан рока падне у празнични дан, и кад полицијске власти, како среске тако и општинске било у варошима, варошицама или селима — чл. 90 закона о општннама — раде и у празничне: дане, онда је јасно да се на предавање жалби изјављених на пресуде или решања по иступима, не може применити 5 15 кривич. суд. поступка, који предвиђа да се за дан рока, кад. "овај падне у дане кад суд не ради — празничан дан — има. узети први дан по празнику. Ово још и зато, што закен со кривич. суд. поступку поставља правила по којима ће злочинства и преступљена ислеђивати и пресуђивати, а не и кривице по иступним делима — 5 1 кривич. суд. поступка.

Према овоме Касациони Суд налази: да се жалба упуЋена првостепеном суду на пресуду или решење с иступним делима, како општинских било варошких или сеоских, тако и полицијских власти, има предаши и у празничан дан, ако је овај последњи дан рока га жалбу, а да се на ше жалбе не