Policija

= 254 —

меса, која су бацана у казан где је кључао зејтин, па затим, пред очима кувара, који је умирао у страшним мукама, та су парчад бацана псима.

Џелати у Мароку располажу необичном вештином, која је раније услед разноврсности казна, морала бити још много већа. Осуђеници бацани су у ваздух и пуштани да падају на земљу али тако, да према осуди при паду сломију руку, ногу или врат, и џелати су се тако извештили у извршењу ове казне, да је врло редак случај, да њихова намера не успе. Друге жртве закопаване су до врата у земљу, и њихова глава била је изложена разним злостављањима од стране пролазника, која су била многобројна и појачана мукама од инсеката и сунчане жеге, убрзо су ослобађале несретника од ових страшних мука.

Многе осуђенике зашивају у мртвога вола или их везују за реп мазге, коју после терају у галопу. Често напуне осуђенику нос, уста и уши барутом, који “иан и несрећника страховито унаказе.

Један европски путник био је, у шесдесетим годинама прошлога столећа, случајно два пута сведок јавноме извршивању смртне пресуде. Они су били оптужени за „увреду величанства“, јер су султана оштетили у његовим приходима од царине. И зато су платили својим главама. Са једним полутупим џепним ножем одсецана је несрећницима глава полагано и то се почињало од потиљка. Готово читавих пола сата трајало је ово страховито мучење. Оба ова кријумчара, мрачни, џиновскога стаса људи са стојичком храброшћу и ћутке подносили су ове муке не пустивши ни један јаук. Пошто су главе одвојене од тела, усољене су, и по томе, ради примера осталима, истакнуте су на градским зидовима.

“Потпуно је за себе — у Мароку — суђење и извршивање пресуда над женама. Све се ово врши тајно, и пошто човек несме да мете руку на жену, то је било, а и данас има женских џелата. Такав женски џелат носи титулу Арифа (трпљива). Она хапси жене и она извршује пресуде судије. Ипак те казне нису тако многобројне нити пак тако свирепо драконске као казне према људима. Унакажење су главне казне и у колико је једна Арифа старија и ружнија у толико је за њу веће задовољство: да мучи младост и да унакажује лепоту.