Policija

— (260 —

одређена за подофицирску школу целокупне жандармерије. Приликом гашења овог пожара одликовао се ревносним вршењем службе и личним самопрегоревањем Миле Медаковић, жандармер. наредник 3 чете, 2 батаљ., ЈУ жандарм. бригаде, којом је приликом био и повређен од пожара. Због овога је решењем Господ. Мин. Унутр. Дела награђен са 200 дин.

М) 17. јануара ове год. летећи жандармер. вод округа косовског сукобио се са одметницима — качацима среза грачаничког окр. косовског у близини села Горња Коренитица. У том сукобу погинули су два одметника и један је рањен. |

У овој борби су се нарочито одликовали храброшћу жандарми 6 чете, 1 батаљ., [ жандар. бригаде: Риста Миленковић, Радосав Даковић и Радивоје Алексић, због чега су решењем Господ. Мин. Унутр. Дела награђени са по 150 динара.

Овим изврсним чуварима реда у земљи Уредништво најискреније честита заслужено одликовање у пуном уверењу, да ће њиховом примерима следовати и остали њихови другови када се сличне потребе укажу.

МОЈ ПРВИ ПИТОМАЦ У ДОМУ МАЛОЛЕТНИКА

"Када сам позван за васпитача у Дому за васпитање малолетника, примио сам се радо те дужности; али у колико се приближавао дан директног рада са децом, то сам бивао све узнемиренији. Пре свега нисам ни сам био пречистио питање: ко ће и какви бити питомци Дома Другови и пријатељи су ме распитивали о томе и вртећи главом изјављивали крајњу сумњу у ма какав успех. „Зар да ти изађеш на крајсам....... а из Главњаче»г“ „Ако ти је живот омрзнуо и неман никаква друга посла, онда пробај.“ Тако ми увек говорише, па ми заиста не беше најпријатније.

Ушао сам у празну кућу. Нешто рат, нешто припреме однеше неколико месеци. Али што ближе дан пријема деце. мени све хладније око срца. Ако се обрукам или ми се разбегну прво вече! За оно неколико месеци прочитао сам све могуће педагошке књиге и мишљах да сам се добро наоружао. На крају узмемо и послугу: надзорника, куварицу и момка,