Policija

== 268 —

својих извлачили су се прво плашљиви зечеви и бежали ка јарузи. Круг се све више стезао, а редови постајали све збијенији. Ларма се код нас у заседама све више и ближе чула. Ловци су мирно и пажљиво гледали у јаругу, чекајући курјаке, пушећи цигару. Код многих заседача почело је јаче куцати срце. Почели су пролазити већ зечеви, али се на њих није смело пуцати по наредби порезника Драже. То је још више. дражило праве и старе ловце. Очекивали су курјака. Наједанпут један велики курјак налете на прву заседу, која стаде пуцати. Курјак се збуни и поврати натраг. У томе излете још један курјак те заједно појурише кроз јаругу. За овим, а испред пуцања хајкача, показа се и трећи, и онда отпоче пуцање са свију страна. Најзад се кроз пуцање чу ларма: ено, паде један; а, ено и другог! Два курјака смртно погођена падоше, а трећи појури право на порезника Дражу. У истом моменту устреми се на курјака Дражин кер и понесе се са њим. Дража, који је дотле пасионирано нишанио курјака, опали из пушке. Још два, три, и више пуцња и курјак паде, али поред њега и кер Дражин.

Пошто је овако свршена борба са курјацима, свет се поче скупљати око жртава. Народ весело загледа курјаке, а по неко радосно узвикне: „аој, вујо, оћеш ли скробничку јагњад>“ Књажевачки ловци весели, свесни своје вредности у овој хајци. Брбљиви Нина књижар разгаламио читаву историју, препричавајући како се опет Вити берберину десило нешто што се „у књиге не пише“.

Око Дражиног кера скупили су се сви сами опробани ловци и коментаришу како је кер погинуо и ко га је погодио. Неки рекоше да га је погодио писар Мајсторовић, коме је и иначе било криво што је морао да иде у потеру. Већина пак утврди, а према правцу ране на керу, да је Дража убио сам свога кера. Настаде смех. Дражи није било криво што му је кер погинуо, пошто је иначе често говорио о њему само рђаве ствари, али се страховито љутио што сео њему ово причало,

После свију завршених послова кренусмо се за село. Људи су за час направили три ражња и натакли убивене курјаке. Окитивши их цвећем, понеше их у село. Сада смо сви заједно ишли. Смејало се и шалило. Дража и Мајсторовић нешто се препиру. Ја, задовољан успехом, хитам да известим.