Policija

= (266 =

капетана, који је, чувши учестане пушке, веровао у успех, али га је радозналост ипак нагнала да нас сачека при улазу у село.

Ево нас, најзад, где улазимо у село. Плотови начичкани женама и децом. Деца се плаше а по нека и плачу. Мајке их, задовољно, теше, причајући им како, „вук неће више да дави јагу“. Весели осмејци и задовољно климање главом, помешано са извесном дозом освете, видели су се на свакоме. Приближисмо се капетану. Он се весело осмејкује и честита ловцима, гледајући курјаке. Одмах му је пало око на једног великог курјака и загледавши га боље, рече: „јаој, ала је ово велики курјак Рба. Његову ћу кожу ја узети као успомену на успешан лов“ 7

САНЕ смо код општине. Курјаке изложисмо на посматрање. Око њих се тискао народ. Разни коментари и приче о њима развесељавали су масу. Жагору и смеху није било краја.

Дакле, као што се видело, нису могли бити побивени сви курјаци, па ни број оних које је одборник сасвим тачно видео. Па ипак, циљ је био постигнут, јер заостали курјаци нису више давили овце у нашем срезу, већ су се преселили у други, осетивши енергичан рад власти нашег среза и добре књажевачке ловце. Ми нисмо били-више надлежни да ихиу туђем срезу гониме.

Испред општине беше постављен сто. Проста јела: млад леп сир са младим белим луком и печено јагњенце, заливено хладним пивом, потпуно нас освежише, те чика Дража исприча неколико ловачких прича, заборазивши потпуно на злу судбину „свога несрећног кера. Одобровољио се и Мајсторовић те смеху и шалама не беше краја. Мајсторовић поче дирати председника општине, велећи му, да је потера данас појела више јагањаца, него што су их могли заклати курјаци за читаву годину. Председник Стеван био је задовољан успехом и добро спремљеним ручком (што се видело по капетану) па га је уверавао како је сељанима милије да са својим пријатељима и „својом господом“ поједу још већи број јагањаца, па ма курјака и не било.

Ето, тако се најзад завршила једна хајка, завршио један исто тако важан посао као и заштита живота самих грађана. Са | колико је пријатности свршен овај посао, читаоци ће се уве, Рити из овога састава. Народ је био задовољан, јер је поред