Policija

= 218 —

Ча. 3.

Погранични комесаријати стараће се нарочито, да ни једно лице не изађе из наше земље које нема уредне путне исправе, нити да у земљу уђе без такве исправе. Наши поданици, кад то утврде, пустиће се и без путне исправе, али ће се упутити, по потреби и спровести надлежној полицијској власти ради утврђења идентитета.

„Због нарочитих злоупотреба исправе ће се тачно прегледати и сравњивати и где се наиђе на лажне исправе или послугу туђим исправама, дотичне предавати надлежним властима. ради казненог поступка.

' Чл. 4.

Погранични комесари стараће се још и о томе, да буду обавештени о свима важнијим појавама иза границе, нарочито које се односе на граничну безбедност, па да о томе хитно извештавају Министарство.

Чл. 9.

Надзор над путничким саобраћајем вршине се тако, да се саобраћај због тога не отежава. У томе циљу ћ2 гранични комесари и њихови органи по потреби вршити преглед путних исправа у возу за време вожње, иначе при улазима и излазима на станицама. |

Познатим дипломатским представницима и чиновницима · путне се исправе неће тражити, а од непознатих ако се затраже неће се визирати.

Путне исправе путника, који се затеку у спаваћим колима Оријент Експреса и брзом возовима, могу се прегледати и преко кондуктера, у ком је случају он дужан с вечера покупити пасоше и код себе их држати ради предаје комесару, но овај ће моћи у случају сумње ипак'извршити и личну ревизију појединаца или и целих кола, али с разумљивом обазривошћу и тактом.

"Чл. 6.

Кривичне радње извршене на железницама, комесари ће само констатовати и онда акта с оптужбом и евентуално кривнем, спровести надлежној полицијској или судској (иследноју власти. .