Policija

— 281 —

ОДЛУКЕ КАСАЦИОНОГ СУДА ·

И браниоци окривљених по 8 11 кривич. суд. поступка морају бити свршени правници.

· (Одлука Опште Седнице од 12-ХП-1919 год. Бр. 5543). Господин Мин. Правде, актом својим од 5. децем. 1919. ма 24611 доставио је Касациономе Суду, да му је кавадарски првост. суд актом Мо 3696 представио: да у месту суда има свега један адвокат, и да он више времена проводи у Београду као народни посланик. Притвореници због тога не могу да именују себи браниоца и обраћају се тога ради суду да онто учини. Суд, међутим, сем судија и државнога тужиоца који је секретар судски, нема ни једног више свршеног правника. а ни у вароши такође нема лица која су свршила правне науке, "те због тога кривични предмети остају у застоју, чекајући да „онај једини адвокат кога варош има. дође на одсуство кући те да се за браниоца кога окривљенога одреди.

Стога је молио за објашњење како би требало поступити у оваким случајима кад оптужени, немајући браниоца, остају дуго у притвору, пошто у овом погледу пропис 8 11 крив. суд. пост. није јасан. Јер, док по Г ставу поменутог прописа браниоци појединнх криваца могу бити јавни правозаступници и лица која су правне науке свршила, дотле, у П ставу истог прописа наводи се да се јавни правозаступници и судски званичници. морају примити да бране оптуженога, не напомињући да ли ови судски званичници морају бити свршени правници.

Да би се постигла једнообразност у поступању у оваким случајевима, и судовима дало потребно упуство, г. Министар молио је Касац. Суд да на основи тач. 2. 5 16: зак. о устрој= ству свом да мишњење о томе: –

Да ли по 5 11 крив. суд. пост. браниоци појединих криваца морају бити у оваком случају лица која су правне науке и а нарочито да ли судски званичници које помиње | ст. 5 11. крив. суд. пост. а које би суд могао за браниоце одређивати, — морају бити правници и то свршени дипломирани правници, или браниоци у том случају не морају имати те квалификације.