Policija

= 965 —

Касац. Суд у општој својој седници састављеној го 5 13 зак. о свом устројству, размотрио је ово питање га је нашао:

· У првом ставу 8 11 крив. суд. пост. постављено јо пра"вило да, осим правозаступника, само још они могу бити бравиоци оптужених лица, који су правне науке свршили.

Од тога правила не прави се никакав изузетак другим ставом истога параграфа. У том другом ставу каже се ла правозаступници и судски званичници (ови, наравно, као свршени правници) морају се примити да бране оптуженог ј их суд на то одреди; а остали државни званичници (дакл да могу, ако хоће, и њихова старија власт то им лопу

Правно знање по самој природи ствари нелзостав: погодба за улогу браниоца ; у кривичним делима, а закол види ту погодбу испуњену код оних који вису правозаступвици али су свршени дипломирани правници, дакле не и код оних који би били судски званичници, али не би били дипломиран! равници,

У току истраге окривљеви, ако хоће, може имати бра-

ниоца од тренутка кад је узет на кривични испит, и

бранилац, што се права одбране тиче, има иста овлашЋења које закони дају окривљеника,

(Одлука Оашине Седу ице Касационог Суда од 27 деце 1919 год. Бр. 5901).

Господин Министар Правде актом својим од 23 децем. 1919 год. Мо 27123 представио је Касац. Суду, да по чл. 153, Устава а!. И окривљени може, ако хоће, имати браниоца ну претходној истрази у свима крив. делима.

Установа браниоштва доноси собом право за браниоца да разматра акта истраге, присуствује испиту сведока и прежузима у опште све радње, у име и за рачун окривљенога, којима је циљ да се у истрази дође до материјалне истине.

Међутим, сви органи иследне власти нису сагласни ни о томе: од кога тренутка претходне истраге може да интервенише бранилац по захтеву окривљенога, и у чем се може састојати та интервенција. То јест, да ли је тај тренутак доношења решења иследне власти о отварању истраге против окривљенога, и да ли бранилац може изјавити само жалбу, или може: предузимати и све друге радње као и окривљени, тј. разматрати акта, чинили представке и т. д.

гора