Policija

2143

"Многи органи иследне власти и даље тј. после доношења данашњег Устава сматрају да бранилац може интервенисати тек од предаје акта окривљекога суду.

Ради правилне и једно-образне примене закона, молио је да Касац. Суд на основи тач. 2 5 16 зак. о свом Устројству

тумачењу чл. 153 ПН Устава донесе своје мишљење о томе: |

1. од којега тренутка у претходној ' истрази може окривљени имати браниоца ако хоће;

2. које и какве радње може бранилац у претходној истрази чинити и предузимати у име и за рачун окривљених.

Касац. Суд у огиштој својој седници састављеној по 5 13 зак. о своме Устројству проучио је ово питање па је нашао:

Тстанова браниоштва има своје основе у чињеници, што окривљени од својих права одбране често није у стању да учини правилну употребу, било што му сна нису у свему позната, било што није начисто стим како да се користи тим својим правима. То треба имати у виду и за разумевање прописа чл. 153 садашњега Устава, где се каже: у свима злочинима оптужени мора имати бранкопа од како се под суд стави, и: „окривљени може, ако хоће, и браниоца и у претх одној истрази у свима кривичним делима“.

Под „претходном истрагом“ овде се разуме кривичноправно поступање све до предаје суду (5 :58 и 161. крив. суд. пост.) који би имао да учини извиђај на главном претресу.

Од ове истраге узете у ширем смислу, треба разликовати ону претходну истрагу којом се иде на то да се, пре свега, изнесу сви моменти учињенога кривичнога дана, као и да се утврде сви трагови и прикупе све чињенице које могу водити проналаску учиниоца тога дела, како би се а после Зи вила специјално према овоме.

Природно је да у овој првој фази истраге не може бити говора о каквој улови браниоца, пошто ни окривљенога још нема.

О улози браниоца може бити речи тек кад истрага узме правац против извесног лица по 5 117 крив. суд. пост. тако да га иследник по 5 130 истог закона узме на кривични испит.

Из онога чему има да послужи бранилац у тој фази "истраге логички излази, да бранилац има, у погледу одбране, сву ову правну власт коју закони дају самом окривљеном у циљу одбране, јер је бранилац, као за ово стручно лице, тога