Policija

— 568 —

и многим јуначким борбама преполовљена. такође се из војске постепено прикупљала и по окрузима упућивала. |

'По осталим покрајинама бивше Аустро-Угарске Монархије стање је било још и горе. Државне су власти биле изгу“~ биле сваки углед и њихова је акција била сасвим укочена. Жандармерија је по неким покрајинама сасвим ишчезла, пошто _ је била састављена из самих страних елемената (на пример у · Војводини), а другде је била сведена на тако незнатан број, да у ствари није представљала никакву јавну силу, нарочито још и због слабог угледа у народу као бивша аустро-угарска жандармерија.

Услед таквог стања власти и њених органа с једне стране, а с друге што су се прилике у тим покрајинама сасвим промениле, што је нестало грубе силе која је народ у покорности држала и поред свег незадовољства и, најзад, што је многе кругове у тим крајевима захватила психоза побеђених — настале су онамо појаве безвлашћа и велики поремећаји реда и личне и имовне безбедности: Удружене групе незадовољних ишле су по селима те пљачкале, рушиле, палиле, па где где и убијале. У Србији, и ако је непријатељ оставио затровану сутуацију, народ је био пресрећан повраћеном слободом, те изузимајући делимичних освета народних према онима који су непријатељу за време окупације служили, јачих поремећаја јавне безбедности није нигде било. Такво стање у Србији давало је могућности да се србијански жандарми пошљу у помоћ у Војводину, у Босну и у Хрватску. Ово тим пре, што је Српска војска морала чувати границе према непријатељу, који и ако дотучен, није мировао. И појава србијанских шајкача међу онамошњом жандармеријом врло је повољно дејствовала и на народ и на јавну безбедност, која се сваким даном све више поправљала.

Ценећи важност и улогу жандармерије у одржању јавног реда и мира у земљи њој је одмах посвећена особита пажња. На првом месту изведено је јединство жандармерије у свој земљи, а онда се приступило убрзаном регрутовању жандарма и њиховом изображењу. Од 6000 жандарма, колико их је у почетку _ било у свем Краљевству, сада их је нешто више од 18.000. Међутим бивши ни који. су при евакуацији земље