Policija

— 570 дарма из станица, образована су и нарочита крстарећа одељења. жандарма.

Како су и општине дужне старати се о личноји имовној безбедности својих грађана, то је и становништво употребљавано за"сеоске страже и за потере Под надзором жандарма. или измешани са њима. Употребом мештана појачавана је жандармерија, а и становништво упућивано, да, ако хоће мира, "не трпи. разбојнике, већ да допринесе њиховом истребљењу.. па ће онда имати и оно мира.

Како је жандармерија у ранијим границама недовољна, јер само ту још није попуњено формациско стање, до кога недостаје још око 1500 људи, а није ни довољно стручно спремна; било је потребно да њеном акцијом руководе и што боље је „искористе, у вези са организацијом становништва за ту борбу, управни чиновници. Да би се, опет, ови могли посветити овом. главном задатку своје делатности, и да би били што више у покрету и међу народом, Министарски је Савет, по · предлогу Господина Министра Унутрашњих Послова, дао окружним начедницима, среским начелницима и полициским писарима пристојне додатке на. путовање, јер се, заиста, није могло тражити од тих чиновника. да поред тешке и напорне службе путују

још и о своме трошку, остављајући породицу на другој страни. |

__ Ревизије и инспекције инснсктора такође су ТРрНаЛе рад органа. јавне безбедности.

Немајући за сваки округ довољно жандарма, Министарство их је груписавало у поједине угрожене округе, да их после, када тамо сврше задатак, врати на своја места или пребаци у други угрожени крај. И тим жандармима, кад врше службу ван своје редовне делатности, призната је нарочита дневница..

При том одметници су уцењивани већим сумама, и до. 10.000 динара, какве се никада раније нису одређивале, а уз то су и жандарми за сваки већи успех у овом правцу похваљивани и новчано награђивани. Када се људи мучеи излажу опасностима право је да им се сваки успех призна.

Повољни резултати почели су се одмах појављивати. један по један | хајдук, одметник, качак хватан је, уништаван, или су се, „притешњени потерама, предавали.

" Поједини окрузи сасвим су очишћени од разбојника иу њима влада 6 ред и и Остали су окрузи Пожаревачки,.