Policija

= 511 —

Крајински, Тимочки, Ужички и Врањски у старим границама Србије, где се одметништво још" одржава, ма да су и тамо њихове кривичне радње сведене на минимум услед сталних потера. Сада се, у овом времену, у Пожаревачком округу изводи комбинована акција противу одметника, који су овде многобројнији. Доведени су жандарми и из других бригада — босанске и хрватске. Са злочинцима се дошло у контакт; притешњени двојица су се предали, проказујући остале и јатаке. Хапшења се врше у масама и изгледи су и ту на брзи п0вољан успех. Слична акција на помолу јен у Крајинском округу.

У југозападним крајевима, где су одметници многобројнији и груписани у веће групе, и где носе и политички карактер борбе противу државе — ту већ жандармерија није могла излазити сама на крај, већ је призивата и призива се још војска у помоћ, јер Арнаути тек када виде јачу силуи војску онда. се увере да оно није Турска, те да у њој могу радити шта хоће, да је држава јака и да може све принудити на покорност и поштовање закона. Изведено је неколико успешних акција, од којих се нарочито одликовао поход противу пљачкиша у Љуми, који су упадали у округе Тетовски и Призренски, те силну стоку пљачкали, која је сада сопственицима делимично повраћена.

У борби противу пљачкаша и одметника у тим југозападним крајевима особито су се одликовале власти у округу Призренском и Рашком, а успешнија акција примећује се и у оба округа на Косову, после учињене погрешке са бесом Азем. Бејте. Надати се успеху и по осталим окрузима, јер се за то из централе учинило све што је било могуће.

Поред војничке помоћи у овим крајрвима војска је дала њиховим властима — и окрузима и,срезовима — на позајмицу по два коња, да би чиновници могли што чешће, брже и лакше

обилазити сва места и РУКРВРДИТИ борбом за повраћај реда | и безбедности.

У

Сем тога Господин Министар Унутрашњих Послова, после одржане конференције са командантима и окружним начелницима у Скопљу и Косовској Митровици, предложио је и Министарски Савет усвојио читав низ мера, којима је циљ колико да се тренутно поремећена безбедност васпостави, толико и