Policija

= 548 —

ратељ детету, што данас по пропису тач. 11. чл. 21: закона о старатељству није могуће.

Ако се призна начело да се може истраживати ко је отац ванбрачном детету, онда ће се имати да поправи положај његов, али, наравно, он се неби могао изједначити са положајем брачне односно позакоњене деце. Законодавство мора правити извесну разлику између брачне и "ванбрачне деце и на тај начин повлашћивати ступање у брак. Признати ванбрачном. | детету право на издржавање од оца иу извесном обиму (због права брачне деце), право законскога наследства према своме оцу довољне су повластице ради поправке положаја ванбрачног детета. Нарочито не треба оцу признавати право да може одузети дете од матере, и ако даје издржавање за дете, сем случаја њеног неморалног владања.

#

Кад се допусти истраживање ванбрачнога патернитета, онда је једно од најважнијих питања. да се заштити човек од неоправданих претензија матере према њему као тобожњег оца детињег. За постојање претпоставке да је неко отац ванбрачног детета имало би се поћи од тога, што ће се тражити доказ да је тужени за време концепције детета (дакле у времену од 180-ог до 300-тог дана пре рођења детета), имао тедесног сношаја са детињом мајком. Тобожњем оцу- морао би се допустити противдоказ очигледне немогућности, да је из његових односа са мајком детињом ово зачето, на пр. доказом да је мати, кад је, са њим имао односа, већ била трудна. На-

рочито се мора пазити да се очинство не заметне коме у слу- чају, кад је мати и са другим лицем имала сношаја у време концепције детета. Треба заштитити невина и лакоумна створења, а онемогућити уцене поквареног женскиња Одредба 8 1717 немачког грађанског законика заслужује пажњу. По њој

не смашра се као отац детињи онај, који је за време кон-

+ Швајцарски грађ. законик од 1917. прописује у чл. 314. Ако је доказано да је тужени у времену од 300-тог до 180-тог дана пре рођења детета имао сношаја са матером детета, онда се претпоставља да је он отац. Ипак ова претпоставка отпада чим се докажу чињенице, које оправдавају јаку сумњу да је тужени отац.

= По швајцарском грађ. законику од 1907. године тужба за ванбрачни патернитет биће одбијена, ако је мати у време концепције водила неморалан живот (ал. 315).

ЕРЕ