Policija

— 549 —

цепције имао сношаја са матером, ако је она и са другим лицем за то време сношаја имала. Ипак у случају очигледне немогућности да је дете зачето у сношају с овим другим лицем, овај се сношај не узима у обзир.

Немачки и швајцарски грађански законик од 1907. године имају врло хумана наређења и односна потраживања, која ван- | брачна мати може подићи против ванбрачног оца њеног детета, а која би и наше законодавство требало да узме у обзир. Они допуштају да она може судбеним путем тражити: накнаду трошкова око порођаја, суму за издржавање за шест недеља пре и после порођаја, за тим и друге трошкове, који су били нужни услед трудноће или порођаја (на пр. услед болести, изгубљену зараду) — 95 1715. немач., 317. швајцар.: По нашем грађан. зак. ванбрачна мати могла би накнаду ових трошкова да тражи само у случају силовања или одвођења.

Др. Д. Аранђеловић.

О НОВОМ УСТАВУ

У свакој, добро уређеној, држави органи јавне безбедности | — полиције, имају дужност, да се поред осталих послова, који су им у дужност стављени, старају и о безбедности државе и чувању државних установа на којима почива организација државне управе. Отуда је даља дужност полиције, да се бори противу оних, који чине покушаје да нелегалним насилним путем мењају правни поредак у држави, или чине дела, која подривају правни поредак у истој. |

" У државама, које имају добро организовану државну управу — народ је задовољан, и у тим државама врло су ретки случајеви нелегалне борбе против јавног поретка, а ако сем деси какав случај недопуштене борбе против јавног поретка, — он _је обично осуђен на неуспех, јер га народне масе не прихваћају. Према овоме, треба радити, да приликом израде новог · Устава положимо основе за организацију добре државне управе,

: Швајцарски законик овлашћује судију да ванбрачној матери досуди од ванбрачног оца детињег и извесну новчану суму као задовољство ако јој је пре сношаја био обећао да ће ступити у брак са њоме (чл. 318).