Policija

= 584 ОРГАНИЗАЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ У ВИКТОРИЈИ

Целокупан број полицијских органа у држави Викторији (Аустралији) износи око 1800: официра, подофицира и агената. На челу њиховом налази се главни полицијски комесар, који стоји под заповешћу одговорног државног министра. Полицијски департман само је једно одељење главног секретара. Простор на коме полиција делује велики је 88.000 квадратних миља [са 1,200.000 становника] и подељен је, у погледу полицијском, на 10 округа. На челу полиције у сваком округу налази се по један виши официр.

Поред ових виших официра, полицијски кор још састављају: 8 инспектора, 20 подинпсектора, 100 поворника (50 прве а 50 друге класе), 195 виших агената и око 1450 обичних агената. Одприлике У; ових органа на коњима је. Постоји још и судска бригада под заповешћу једног инспектора.

Окрузи су подељени на дивизије, којима управљају по један официр — инспектор и по један подофицир. Дивизије се даље деле на поддивизије, а ове опег на полицијске станице, којих данас има 396, и чији су шефови подофицири. Службу у мање важним станицама обављају обични агенти.

Главна команда и централни полицијски депо смештени су у округу Бурк, на територији метрополе. Овде се оцењују кандидати и обучавају регрути. Из депоа се врши распоред трупа, хране, коња и т. д за целу државуа при њему је инсталисана и полицијска болница.

У квартовима, густо насељеним, постоје и тако зване „Веа!з“, т.ј. зоне, мала острва. По неколико зона сачињавају секције, које надзирава по један агент, под контролом једног старијег агента. Секције су груписане по групама, а свака група стоји под контролом једног подинспектора. На територији метрополе служба траје 8 часова.

Функције полиције многобројне су и поглавито обухватају: заштиту публике, сопствености, спречавање злочина и преступа, извршење закона и законодавних уредаба и правила, истраживање кривичних дела, извршивање многобројних судских одлука, регулисање и контролисање колског саобраћаја, заштиту болесних и немоћних.

У надлежност полиције још спада: примена закона о цир-