Policija

БЕОГРАД

|шка Сејоме ВЕОСКАВ

кулацији и регистровању аутомобила (овај део њене службе све се више развија), уписивање странаца, формирање оружаних пратњи за путовање по унутрашњости и ван земље, и у опште све мисије које не могу бити поверене нити извршене осталим гранама администрације.

Полицијски органи употребљују се такође за разне послове и службе и у осталим гранама администрације, у општи"нама или у корпорацијама, које нису толико важне да би морале имати специјални персонал. Чиновници у служби главног полицијског комесара обављају административни посао департмана, врше уписивање странаца и регистровање аутомобила. Писари и званичници постављају се по закону о јавним службама, и стоје под комесарем ових служби. Органи бригаде за истраживање, звани „детективи“, истражују извршиоце злочина.

Око стотину подофицира и агената у цивилу на служби су. при вишем полицијском суду; они истражују извршиоце злочина, врше истраге, и искључиво се употребљују за комплликоване афере, као и за надзор и транспорт УН Н после изречене осуде.

Регрушовање. Молиоци не могу Брин млађи од 20 ни старији од 30 год. морају бити високи најмање 5 стопа 9 и испуњавати све тражене услове у погледу здравља, доброг владања и моралности.

Пошто не постоји специјална школа за васпитање младих полицајаца, они су дужни да посећују гимнастичке курсеве, који су бесплатни и у првој години службе обавезни. Нико не може бити наименован за подинспектора или официра док претходно не положи испит пред одређеном комисијом. Наи- | меновани органи заклињу се на верност краљу.

Плата:

Од 1 до 5 год. службе 106 шилинга дневно и Бол 107 ' 1 - “ ЛО ЕТ ; НЕ6 А о НК 15. 20. " 12 ђ '

: 20 „ панавише 12.6 : Виши агент _ 13 . " Позорник | класе 14 | 5

» 1 » 1 5 »