Policija

На 57

Ове плате измењане су последњих година и доведене У склад са скупоћом живота. Плата се издаје седмодневно. Поред плате, полицијски органи имају још додатак на стан, огреви осветљење. :

Одсусшва. Подофицири и агенти имају по 17 дана одсуства годишње, и сваке четврте недеље слободни су. У случају болести примају целу плату за прва три месеца, а половину за идућа три месеца. О продужењу одсуства због болести преко овог рока решава министар. Ако је полицијски орган у вршењу службе рањен, добија потпуну плату за све време боловања и потребну лекарску негу у натури или у новцу.

Пензија. Време за пензију утврђено је по навршетку 60 год. старости. До пре 2 новембра 1902 од плате је задржавано по 2/,%, за пензиони фонд. Органи, који ступају у службу _ после овог времена, обвезни су да се доживотно осигурају на суму која не може бити мања од 200 ливара. Премије плаћа кор.

Дисциплина. — Дисциплина је врло строга. Сваки орган прима, приликом ступања у службу, по једну копију органског и општег полицијског закона, у којима су детаљисане његове дужности и прерогативе.

У листу, који се публикује седмодневно и раздељује свима полиц. органима, износе се све промене и прописи који се односе на њихову службу, и којих се они морају строго придржавати. Униформа, чинови, старешински знаци и медаља за храброст. Само калпак и огртач даје држава, а све остале делове униформе дужан је набавити сам полицијски орган, коме се, на име овога, даје по 6 пенса дневно. Поред знакова, који обележавају старешинство, департман признаје и прописује ношење још једног знака — златне „медаље за храбросш“, која се даје као награда за акта храбрости и пожртвовања. Ова медаља има НеШИО вредност и јако је цењена од публике.

„бе Ба гојаа де | огдге“