Policija

— 596 —

„У члану 14. закона о потпори војних инвалида не тражи се уверење о количини порезе личног инвалида, — међутим првостепени суд и преко поменутог законског прописа тражи ипак уверење о количини непосредне порезе инвалида позивајући се на пропис чл. 14 и 15. закона о потпори војних инвалида.

Сматрам да првостепени суд не треба да тражи горње уверење, — па молим за обавештење.“ Х

Уредништво по оцени изложеног питања налази: потпора инвалидских има двојаких:

д личних, И |

6 за породицу (у рату умрлог или погинулог) лица.

Да би решили покренуто питање морамо се обазрети на прописе, који говоре о инвалидској потпори која се додељује породици погинулог по чл. 15. закона о потпори војних инвалида. Да би ову инвалидску потпору добила породица погинулог или у рату умрлог лица мора поднети уверење какво се тражи тач. 8 Чл. 15. поменутог закона. Иначе неће добити инвалидску потпору.

Међу тим, ако инвалид, који је тражио личну инвалидску потпору, не поднесе доказе, какви се траже паши чи“ 10: 3а– кона о потпори војних инвалида, могао би се десити случај да његова породица по чл. 3. истог закона прима инвалидску потпору и ако у времену, кад је лично инвалид регулисавао инвалидску потпору, није се могло поднети уверење из тач. 5 ал. 15. закона о потпори војних инвалида, а по том времену цени се и питање да ли и његова породица, без новог суђења,“ _ има права на инвалидску потпору личног инвалида. Дакле у времену, кад лични инвалид регулисава своју личну инвалидску потпору његова породица мора да је у оном истом стању у коме је стању породица, у рату умрлог, или погинулог војника, (тач. в чл. 15. закона о потпори војних инвалида) па тек онда би у смислу чл. 3. закона о потпори војних инвалида породица личног инвалида, у случају његове смрти, без поновног суђења, имала право да прима потпору лично досуђену инвалиду. Иначе то право нема — јер ако би се противно узело породица "личног инвалида била би у бољем положају од породице у рату погинулог или умрлог војника, а то законодавац није хтео, нити је тако што наредио.

· (Са изложеног налазимо, да првостепени суд правилно по-