Policija

4 500.

М

Г. Воја К. јовановић, деловођа општине Војшанске, среза неготинског окр. тиквешког пита: |

„Општина Вејшанска, у срезу неготинском окр. тиквешком, где сам ја деловођа; има 4 села, са укупно 101 гласача, по општем праву гласа. Једно село од ових има 5 гласача, друго 6 гласача, треће 17 гласача, а четврто 73 гласача.

Учтиво Вас молим за хитно објашњење: могу ли села са 5, 6, и 17 гласача, свако за себе имати свога кмета и као таква потврдити за идуће изборе кандидатску листу или не могу, а ако могу, онда на основу чега то могу да учине2“

Уредништво на постављено питање даје овај одговор: у општинама састављеним из више места, као у варошким општинама које у свом саставу имају које село, и селским општинама, које су састављене из више села, свако село имаће свога кмета, а варош или варошица бираће онолико кметова колико реши општински одбор — чл. 53 г. закона о општинама. Према томе и свде поменута села (ако се само као таква сматрају) морају имати свога кмета, а по члану 53 в кандидатску листу потписаће онај број правних гласача како је то тим законским прописима наређено.

у М

Г. Јанаћку В. Стојковићу, деловођи општине ошаранске срез велешки.

Ваше питање доставили смо Министарству Финансија, који је надлежан да донесе потребно решење.

О СПОРТУ У ПОЛИЦИЈИ

Пре него што бисмо продужили даље излагање и одговоре на пигања постављена у претходном чланку, мислимо да је потребно нарочито напоменути, да говорећи о увођењу спорта у полицију циљамо на његово спровођење код нижих полицијских органа, бар за сада, а то баш због раније изнетих разлога, јер би се сматрало као неозбиљно његово спровођење и код виших полицијских чиновника.

· Дакле с обзиром на ову важну напомену наставићемо даље о начину рада и спровођењу спорта у полицији.