Policija

— 598 —

у кућу И. у намери да се са њиме венча и живи — онда је: од тренутка, од кога је она напустила кућу свога брата, у напред поменутом циљу, изгубила, по својој вољи, заштиту свога брата и дужност овога да сео њеном издржавању стара. престала је. Све што би Н. од брата, после изласка из његове куће имала тражити (да је остао жив) то је пристојно удомљење из очевог имања. Према овоме сматрамо, да суд општински молитељки Н. не треба да да уверење да ју је брат издржавао, јер тај факт, према изложеном, не стоји пошто је се њен умрли брат, престао о њеном издржању старати од тренутка кад је она његову кућу напустила.

|

Живан Перић, деловођа општине М. Зворничке навео је;

Да је у смислу чл. 15. закона о потпори војних инвалида, а пошто су у многим местима услед ратних догађаја порески. распореди уништени, уверење о величини порезе у смислу одлуке опште седнице Касационог Суда издавано у споразуму са општинским одбором. Овако је вели и поступано, али кад. су порески распореди израђени констатовано је: да има инвалидских породица које плаћају преко 15 дин. непосредног пореза, а уверење које им је издато гласило је да је порез испод. 15 дин. и на основу таквих уверења инвалидске породице примале су помоћ, — па је молио за обавештење.

1. На који се начин може поправити ова грешка.

2. На који се начин може обуставити даљи рад по предметима где решење није донето, а издато уверење не одговара стању ствари после извршеног разреза, и“

3. Може ли бити кривичне и материјалне одговорности до часника за нетачно издата уверења.

Одазивајући се молби — уредништво одговара да су оп-, штинске и све друге власти означене у чл. 22. закона о потпори војних инвалида дужне у случајевима кад неко нема право на потпору известити о томе надлежну власт, која потпору издаје, да ова ту потпору не издаје, а ова има даље поступити: по закону.

Кривична одговорност часника за издато нетачно уверење није искључена, али то се пигање у сваком конкретном случају има да цени и расправља, а не генерално.