Policija

“005. —

Кад је прешао у гимназију, са њим, или боље рећи још пре њега, стигао је до директора гимназије и гимназијских професора глас о његовом несташлуку. Услед тога противу њега су предузимане разноврсне мере за поправку, разуме се, све без успеха. Онда су га истерали из школе, са правом на полагање испита. И, као што је природно, овај несташко али једновремено и особито бистар деран, положио је испит. Идуће школске године, отац га уписа у |-ги разред, па је и у току ове године опет истеран, такође са правом на полагање испита. · Он је и тада положио испит и прешао у трећи разред. Тако је ишло стално сваке године, све док није положио испит из М. разреда гимназије, из кога је још у почетку школске године био истеран. А кад је положио и овај испит, тада га отац одведе у Беч и преда у некакав завод за поправку.

У овоме заводу за поправку деце наставници као да беху дорасли за посао кога су се латили. При том и Драги је већ био почео озбиљније размишљати о себи и својој будућности. То обоје имало је за резултат, да је и завод дао о Драгоме по-_ вољан извештај његовоме оцу, а тај извештај имао је као резултат, да је отац одвео Драгога у једну трговачку школу у Виртенбергу.

По свршетку ове школе (чији је курс трајао две године) Драги се имао вратити у Србију, где га је отац позивао, да би ушао у какав посао и практично се спремио за вођење трговине, коју му је намеравао отворити. Али он је налазио да његова трговачка спрема није довољна, па се не хтеде одазвати очевоме позиву, већ оде у Швајцарску — у Цирих, и упише се за слушаоца академије „Конкордија“. После краћега. опирања отац је, најзад, и на то пристао, али случај је хтео, да се Драги у самоме почетку школске године разболео и због тога школу напустио. Одатле је отишао у Минхен, где је одболовао више од два масеца, па се, по оздрављењу вратио у Србију. Требало је наћи сину какво место у коме би се практично спремио за трговање, и отац га беше нашао код једнога од својих пријатеља. Но, на велико изненађење очево, Драги није пристао да на исто место ступи! Шта више, категорички је изјавио оцу, да не мисли одавати се трговини. Стара, немирна хрв поново је узаврела, сада више не у дерану већ у младићу