Policija

КЕ 615 —

БЕЛЕШКЕ

Наредба Хрватскога Бана о сузбијању прекомерних цена. Хрватски Бан, издао је пре краткога времена наредбу по којој је препоручено општинским судовима, да преко нарочитих комисија утврде цене животним намирницама и другим животним потребама као: оделу, обући, огреву ит. Д.

У трговачким радњама и на

тржиштима има се по тој наредби, на свима предметима за продају да истакну видно испи-

сане цене, како за робу на де-

таљ тако и за ону, која се продаје на велико.

Наредба забрањује, да се трговци и комисионари могу бавити и другим пословима од оних, за које су добили дозволу. Забрањује такође, да неко може нагомилавати робу у цељи да се она издвоји из промета како би поскупеле цене, и за такве случајеве предвиђа казну од 20.000 круна или 6 месеци затвора са губитком спорне робе. Строге су казне и за сва друга отступања.

За извршење ове наредбе, као

и за сузбијање кријумчарства

установљена су нарочита одељења код полицијских власти.

Одељење у загребачкој полицији је централно за целу Хрватску, Славонију и Међумурје.

Таквих уредаба и ограничења има и у Словеначкој и у Босни, чему је посигурно разлог. да у свима тим местима имамо на половину нижих цена но што су у Београду и другим местима _ у Србији, где се још није стигло; да се позабаве овим важним питањем.

Конференција полицијских чиновника у Бањој Луци. — Начелник округа бањалучког г.Јован Тодоровић сазвао је на дан 21. и 28. маја ове године конференцију, на којој су учествовали сви срес«и начелници (котарски предстојници) и управитељи испостава у његовоме округу. На конференцији су претресана питања: безбедности, просветна, верска, здравственога стања, грађевинарства, саобраћаја, привредна, шумарства, пи|тања о општинама, о политичким приликама и питање аграрно. После те конференције је г. начелник Тодоровић послао крајем јула месеца опсежан и лепо мотивисан штампани извештај бо стању у округу: Госп. Министру Унутр. Дела у Београду и Земаљској Влади у Сарајеву.

Он је намеран да такве конференције одржава после свака 4 месеца дана.