Policija

На конференцији су били ова "гл. срески начелници: Стефан Петерс, Пг. Еуген Молнар, Рт. Јован Зец, Пт. Петар Сексо, Пт. Рудолф Нестланг, Ог. Фрањо Галиљуф, Андрија Јуратовић, Јо"сип Мрзљак, Сава Надбантић, Ђорђе Крстић, Никола Манојловић и Максо Мишулин. Поред њих су били и ови управитељи испостава гг.: Ћирил Поклукар, "Илија Филиповић — НеЕкач; Јован Дробац и Фрањо Стамбук.

Округ бањалучки има 500 000 становника, 10 среских начел-

616

резултата, јер нико од грађана није смео посведочити да је мито дао, нити се ко могао на делу ухватити.

· Пре извесног времена писар г. Гајић, саопштио је Начелнику, да му је тамошњи агент Ђорђе Џихадија поверио, да је он идо сада „радио“ са полицијским чиновницима на издавању заграничних пасоша и да су ови чиновници зарађивали од њега по 700 — 800 златнех наполеона за 2 месеца. Одмах му је понудио за сваки пасош за Америку по

става (котара) и 5 испостава. 10 наполеона. Као исправан чи-

Заслужено одликовање, — Ве-

|

лики светски рат, поред многих |

зала донео нам је и једно од најтежих, а то је корупција извесних чиновника у свима стру_ кама без разлике. Са надлежне "стране уложено је много труда да се овоме злу стане на пут, али до сада постигнути резултати нису задовољавајући. У то_лико је за већу похвалу случај исправности једног младог чиновника, писара и заступника секретара Начелства округа битољског г. Косте И, Гајића, који случај овде износимо. Начелнику округа битољског достављено је више пута, да поједини чиновници примају мито од грађана и тоу наполеонима, Сви покушаји Начелника, да се 0 овоме увери остали су без

па

новник одбио је овог. ИРА човека.

Но да би се ушло у траг лоповској банди, Начелник препоручи г. Гајићу, да ако му се овај Џихадије још једном обрати пристане на његову понуду и узме имена -и слике лица за пасоше и уговори час кад му исте има издати.

Тако је и урађено иу моменту када је трговац Џихадија бројао _ наполеоне г. Гајићу, овај притисне на звонце и истог тренутка ступише у канцеларију Начелник окружни г. Лукић и члан управе г. Жупањевац, те ухватише Џихадију на делу. Одмах је присворен и оптужен за дело из 8 252 у вези 5 105 крив. зак. Првостепени Суд Олоприо | је притвор.

За овакав поступак писар г.