Policija

а ~

века, међу свима онима, које је Балкан последњих деценија б4анао на европски тапет.

Интересантно је, да је исти тај Ваш земљак — звао се Драги...) “= још више година пре рата, за време анексионе кризе, био тањан од српских власти као наш човек. Лично мени изгледа, да је то била нарочито удешена ствар од Српске Владе, да би се Драгоме осигурао терен у нашој монархији, где је он све до рата и живео. У осталом ово је само једна хипотеза; вероватна, али не мора бити тачна! Врло је лако могуће, да његова загонетна природа није схваћена као што треба или су постојали други какви разлози, које ми нисмо познавали, а који су руководили Ваше власти да у њега сумњају.

ја сам са Драгим дошго у додир први пут пред сам крај 1915. год, одмах по његовок. и за саму бечку полицију изненадном хапшењу. још пре в> што су га довели к нама у Суд. све су се моје колеге биле јако заинтересовале за његову истрагу. Делом новинарски извештаји, а !ош више званични податци, једногласно су га описивали као човека необичног у свима правцима, те сам с тога осећао нарочито задовољство, када ми стиже наређење, које је истрагу по Драговој кривици додељивало мени.

Целе те ноћи нисам могао ока склопити. Читао сам све податке наших власти о њему, разве исечке појединих и наших и страних листова, који су епизоде из његовог живота износили и трудио сам се, да сам себи створим његову слику и донесем закључак, према коме бих требао да отпочнем са. истрагом, а кад сам сутра дан, улазећи у своју канцеларију, пред вратима исте, приметих поред страже и једног црномањастог висског човека, необично интересантног марцијалног изгледа, ја сам и поред све напуштености у његовој спољашности сасвим инстиктивно осетио: то је он!

Зашто сам то баш "тако јасно осетио, врло је тешко кавати, — Имао је нечега у свом изгледу, што се не да описати, али што ва први мах одаје човека огромне воље, иницијативног духа и луде храбрости, нечега, што и мимо воље буди респект,

«у Разлози, који су Вас руководили, да његово право име у „аван-

турама“ прећутите, руководе и мене, да задржим само име, које сте Ви изабрали.