Policija

-— 057 _

БУДУЋНОСТ МЕЂУНАРОДНЕ БОРБЕ 'ПРОТИВУ ЗЛОЧИНА

«од д-р Линденау, вишег судског саветника у Берлину и бившег подшефа берлинске кривичне полигије

У свом знаменитоме делу „Потоп“ Густав Дире пред"ставља нам својом уметничком руком како је из неизмерне морске пучине избила стена, на чијем се узаноме врху сабрали: „људи, лавови, тигрови, змије, домаће животиње, који се одрскавају само једном мишљу, да се спасу из заједничке“ невоље.

Слична заједничка невоља и опасност ће, као са најјачом „оградом, састављеном у замисли интернационалног заједничког рада и организације, причврстити, и затворити све растргнуте препоне и пукотине, које је светски рат проузроковао. Такво дедно поље, на коме се са нарочитом хитношћу појављује потреба за заједничке друштвене мере, је борба противу интернационалног криминалитета.

Већ пре рата стручњаци свију народа су увидели потребу за организацијом међународне полиције, као и о томе, да се на целоме настањеноме земљином шару поведе заједничка борба "противу злочина. Тада се већ јасно показало, да је кримина„литет окретношћу и лукавством умео да искористи празнине због политичких граница, које су постојале за иследне власти "у борби противу злочина.

Одбегли убица и дефраудант, као и сваки други тешки

злочинац гоњен потерницом, свестан је, да су се изгледи на

његово спасење знатно поправили, Чим му је испало за руком, да остави земљу свога завичаја. Дошав у туђину, гоњени кривац, не само да има изгледа да остане непознат, но и са познатих "тешкоћа око издавања криваца, као и због дугог дипломатског посредовања међу властима разних земаља, ако се баш за њега и сазна, са правом може да очекује заштиту и безбедтост. Даље има и друге врсте злочинаца, који су искористили "слабости међународних мера за њихово сузбијање: тако званни путујући злочинци, који од места до места врше своје злочиначке операције; хохштаплери — варалице вишега стила — који се својом коректном спољашношћу издају за отмену господу и који избијају час на овом час на ономе месту; лажни играчи жарата, који циркулишу по великим варошима и бањама, чи– „Полиција“ 3