Policija

___ 038 —

нећи их несигурним; крадљивци по хотелима и вагонима 32. спавање, који се угњезде по раскошним вагонима и прекоморским бродовима и сви друзи њихови саучесници.

_Али главни део овога међународнога злочина сачињавају савези и удружења, који су разпрострли своје мреже по целој земљи и који имају свуда своје биро-е и агентуре са плаћеним. шпијунима и заступницима, користећи се најбржим и најмодернијим срествима у одржавању међународних веза: било у циљу, да се украђена роба, као драгоцености и племенити метал пренесу кришом, било да се проводи трговина са белим робљем, било да се протура порнографска (неморална) књижевност, било, пак, да се врши каква а или изводе други какви политички злочини.

Ни полицијска ни судска организација, међу тим, нису. досада били у стању да стану на пут овим страшним непријатељима човечанства. На супрот томе, постојали су пре рата многи практични и изводљиви планови, о којима се говорило. и претресало на научним и полицијским конгресима; одржавале су се личне везе, нарочито међу полицијама великих центара, било је измена у посматрањима и у начину и средствима 32. гоњење и посгакнуто је и учвршћено извођење сагласних метода и уредаба у погледу утврђивања идентичности (дактило– скопија и бертојонаж) над криминалним светом.

Зидови грађевине, која је почела да се зида, леже данас: у развалинама, а поврх њих међународни злочинци, без сметњеи смелије но икада, предузимају своја недела. Била би велика. заблуда, ако бисмо рекли, да је због тешкоћа у прелазу преко. границе, која. постоји још и данас по закљученоме миру, злочинцима учињена сметња. Истина пристојној публици створене: су тешкоће због прегледа путних исправа и претреса на граници, али такве тешкоће не стоје на путу једном злочинцу у " бегству, коме је већ од вајкада ушло у навику, да се протура. под лажним именом, или са лажним хартијама изиграва власт, ако опет не претпостави, да ноћу и при магли избегне сведосадне контролне мере. Несумњиво је, да се данас, сјајније ноикада може да врши нечастан посао и да се нечасно зарађује. помоћу међународних недопуштених дела. Забрањен увоз и извоз врши се преко сваке мере. Спекулација са валутом као ти злоуботреба са порезом и царином отварају нова поља зљ