Policija

— 998 —

и исплаћују из свог буџета онда се тим стављају у могућност, да не сметано развијајучсвој рад за добро и напредак грађана.

После ових напомена можемо рећи, да наше општинске управе, под извесним и шачно законом одређеним надзором од стране државне власти, имају велике могућности да раде на самоуправним пословима у циљу културног и економског напрешка грађана једне општине.

Које самоуправне послове општинска власт има да ради означено је у одредбама закона о општинама где је реч о радњама збора и одбора општинског. Ми ће мо овде напоменути, неке од најважнијих послова, које свака општина мора и треба да уради.

1. Најважнији посао, који свака општина треба да сврши сваке године јесте општински буџет и њим да предвиди подмирење свих потреба дотичне општине. Како се израђује оп- · штински буџет изнели смо у 3 и 4 броју „Полиције“ за 1920 годину под насловом „Израда општинских буџета“, па за то о томе питању овде нећемо ништа више говорити, а читаоце молимо да у напред поменутом чланку виде шта је тамо речено.

2. Општинска добра и уживање истих.

Као самоуправна власт општински суд дужан је са општинским одбором да се постара, да својим грађанима стави на расположења потребна добра и установе за њихов културни и економски напредак; даље установе за чување здравља, за саобраћај и т. п.

Имајући у виду, да је већина наших општина сеоских, то ће мо с обзиром на те општине, а имајући у виду и варошке, изнети које су најважније установе, које наше општине треба.

да имају и одржавају.

а. Све општине без разлике треба да се старају да стално у добром стању одржавају општинске и пољске путеве, јер не треба никако губити из вида да се никада не може довољно вагласити велика корист од добрих путева. Варошке општине, сем дужности да кроз свој атар одржавају добре путеве, дужне. су одржавати и по улицама добру калдрму и старати се да имају и друга саобраћајна средства.

6. Све општине, и сеоске и варошке, дужне су поклонити потребну пажњу подизању установа које служе народном здрављу. У том циљу сеоске општине све без разлике дужне: