Policija

— 1002 —

извршено ограничење општинског одбора при избору општинудштинског деловође, избор је условљен предлогом председника. општине. Ово је свакако учињено за то, што је деловођа општине чланом 115 закона о општинама одређен да са пред'седником општине заједно потписује сва тамо побројана акта и по томе он треба да је поред свих осталих услова што се за деловођу траже, још и лице у коме председвик (који је често пута и неписмен) има гарантије да ће послове, ПРЕ ВОДИТИ.

Благајника општине бира општински одбор, а писаре општинске бира и отпушта општински суд. Према овоме општински председник може по тач. 2 чл. 109 закона о општинама да поставља оно општинско особље, које по закону о општинама не поставља општински суд или одбор.

5. Општинске поште.

По члану 123 закона о општинама свака општина, где нема државне поштанске станице, мора бити у редовном по- · штанском саобраћају с најближом државном поштанском станицом. Ту везу по чл. 124 закона о општинама одржавају општинске писмоноше. Опнитинске писмоноше одређује општински суд, а плату им одређује општински одбор.

„Општинске поште су једна веома важна и корисна установа; оне служе да се одржава стална поштанска служба из-

међу свију општина са државном поштанском станицом и према томе општинске поште врло корисно служе грађанима дотичне општине, пошто оне врше целу поштанску службу, јер примају и отправљају: писма, дописне карте, новине, штампане ствари, књиге, пакете до 5 кгр. тежине и т.д. Према овоме општинске поште служе да се лако одржава однос између свију грађана наше отаџбине и тиме помажу целокупном развићу нашег народа и дају му могућности да се не сматра одвојеним од центра државног живота. За то што општинске поште имају овако велику вредност дужност је општинског суда да организацију општинске поште изврши у свему онако како је прописано законом о општинама и по правилима о општинским поштама. Нужно је напоменути да ове · (општинске поште) имају да врше и телеграфску службу, т. |. по телеграфској служби имају да примају и отправљају телеграме путгм поште.