Policija

Пра

6) Сва ова лица морају имати пословођу, преко кога могу радњу механ.-кафан. упражњавати. Пословођа мора имати:

ај лично-професионално право;

6) одговарати свима условима из чл. 18. правилника.

в)у Сопственик радње и пословођа одговарају солидарно за све неуредности и неправилности радње.

5. 26.

Да ли жена (удова) може добити лично правог

То питање расправљено је одлуком Министарства Унутрашњих Дела од 23-УШ-1923, г. ИБр. 851. у једном конкретном “случају. Ту се вели:

„1. Наш грађански. закон принципијелно не прави никакве равлике између мушког и женског пола у погледу способности за правне послове.

Само удата жена, спогледом на брачну везу, а стим и и њену потчињеност у браку, изложену у 99. 109. и 110. гр. зак. уподобљава се са малолетницима“) тако, да не може пре дузети ни један правни посао без одобрења свог мужа —

8. 920. грађ. зак. а нарочито трговач. радњу — 8. 3. и 4. трг. зак.

2. Закон о радњама још мање се, у погледу права на радњу, осврће на разлику пола.

„Упражњавати ма какву радњу која потпада под овај закон, може свако пунолетно лице..... без разлике пола“ — гласи чл. 4. зак. о радњама.

3. једино о чему овде може бити спора, то је: да ли жена, с обзиром на пол, може одговорити оним „нарочитим условима“, који се према чл. 22. зак. о радњама, траже за радње, код којих се морају имати у виду оба“ри јавне без"бедности, здравља, и морала, међу које радње спада и механска радња, упражњавање које молиља тражи.

Ти нарочити услови изложени су:

а) у механској уредби;

6) у службеним инструкцијама о вршењу тога позива.

#) Овде је вредно пажње напомена проф. Д-р Нинка Перића:,.... неспозобност жене 383 правне послове не значи и неспособност по питању противправних радња (деликата). Жена удата н. пр. често је не· способна да изврши сама известан пр:свни посаз ал: она ће бити од-

говорна за штету, коју би некоме нанела својом противправном радњом. -— У делу: Основи граћанског права (Општи део стр. 146)