Policija

св

Оцењујући ту страну тога питања, с обзиром на одредбе како поменуте механске уредбе, тако и службених инструкција, налазим, да нема разлога начелно оспорити женскињу право на упражњавање механске радње, односно могућност, да могу испуњавати и нарочите законом постављене услове за механске радње.

Одредбе механске уредбе и службене инструкције нису ничим ограничиле вршење тога права с погледом на пол.

Питање о праву женскиња на упражњавање механске радње, покретано је и раније. „Одлуком мога претходника од 28.- Х1-1890. г. ПБр. 19483. начелно је то питање било негативно решено, на основу 58. 78, 79. и 86. уредбе о еснафима, расписа од 2»УП 1863. г. ПБр. 4515., 5. 109. грађ. зак. и 8. 59. и 5. 77. грађанског судског поступка.

Разлози оваквог схватања отпали су, делом еволуцијом самог законодавства, јер је еснафска уредба укинута и замењена законом о радњама, делом општим приликама и схватањем положаја жене у друштву.

Женскињу је сада признато чак и право на вршење јавних службених указних функција.

Примени прописа 88. 59. и 77. грађ. суд. пост. привцицијелно овде нема места, с обзиром на пнунолетство молиље и њену садању небрачност — јер је удова.

На позитивно решење покренутог питања утиче и то, што се поднетим уверењем удружења гостионичара у ПБр. 11, тврди, да је и муж жалитељице упражњавао механску радњу чиме се само документира: да је њој већ познато обављање саме те радње“.

Сада је тач. д. чл. 4. финансиског правилника дозвољено и женама издавати точаринско право, изузимајући оним женама побројаним у том пропису. Удата жена, са одобрењем мужа, може обављати механску радњу. Види одлуке Државног Савета од 11» УШ-1906, Бр. 5154. (Збирка Вукићевића).

8. 21. Лично право престаје да важи: а) смрћу онога на кога гласи;

6) осудом за злочино дело или преступно дело из користољубља ;