Policija

— 127 —

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

|

Рад. В. Милосављевићу, деловођи општине крупачке.

1, По принципу постављеном у 8 4, крив. суд. пост. извиђање кривичних дела по правилу се врши по званичној дужности, а само по игузешку — који су у закону изрично назначени — по приватним тужбама,

По 85 397 тач. 2. казн. зак., код иступа који се извиђају по приватној тужби, приватни тужилац може опростити кривицу оптуженоме.

2. По члану ! зак. о бирачким списковима, у општинама, које се састоје из више села, бирачки се списак мора спремити у свескама, за свако село засебно, а по чл. 23 истог зак оригинални бирачки спискови преписују се сваке пете год, а само се потребне исправке уносе у њих сваке ПОДИНе. у смислу чл. 2 и 7. ист. зак.

Гласачка места за изборе народних посланика одређује Државни Одбор, по предлогу Мин. Ун. Дела (чл. 8 и 50 зак. о избору народ. посланика).

ЋЕ,

Суду општине блатачке:

Пошто питање, поводом кога се тражи обавештење, нема никакве везе са службеним радом тога суда, већ се односи на чисто приватни правно спор који се води код првостепеног суда — то се не може дати тражено обавештење.

8 Св. Бр. 182. -

Ш.

Миливоју Бићанину, деловођи општине јасиковачке :

Већ неколико пута до сада, па и у прошлом броју „Полиције“, објашњено је (Поуке и обавештења, Х ) да најновијим . законом о изменама и допунама у закону о таксама и пристојбама нису ниуколико измењане таксе које се наплаћују код општинских власти, по зак. од 31 матра 1911 Г. (одељак, „Л“ таксене тарифе), те да се, према овоме, и даље имају наплаћивати, за рачун опиштинске касе и у готовом новцу у Иистоме износу као што су се и раније наплаћивале. Ово важи за "таксу предвиђену у ТБр. 379 за извиђање и пресуђење иступних