Policija

— 135 —

гућност изналаска доказа, којим би се доцније утврдило нетачно стање пренетих остатака и тиме допринело, да се према одговорнима, који би стање ствари неверво представили, могу предузсти законске мере за кривицу коју

су себи тим својим поступком створили, ако би на случај и који од њих, ствар — остатак, неверно представио; и

3. На случај да се остаци по рачунима не би могли да покажу, са разлога, што је рачунополагач — наредбодавац умро, погинуо или нестао, што се има да утврди, а међутим је се рачун могао да склопи и на преглед да поднесе, остатке по тим рачунима даће, на основу изјаве писмене под законском одговорношћу одбор, односно лица за те рачуне надлежна, које изјаве такође имају да буду овваничене од надлежне власти.

По тако склопљеним рачунима са остацима, који буду у свему одговарали и по форми и осталим односним законима, учиниће се даље шта треба ради њиховог прегледа и окончања“. Св. Бр. 196.

ХМ. Свет. Јанковићу, деловођи општине дубачке:

1. Од како је ступио на снагу нови закон о таксама нема ни једног броја „Подиције“ у коме није објашњавано, да овим законом нису ни у колико мењане таксе које општинске власти ваплаћују у корист своје касе и у готовом новцу, и да се с тога ове таксе имају и даље наплаћивати овако исто као што су се наплаћивале и до ступања на снагу овог закона. И такса за извиђање иступа од општинских власти има се, према овоме, и даље наплаћивати по ТБр. 370. и шо само га отиштинску касу.

2. По мишљену уредништва просте чезе — које се не сматрају као полуфијакер — не подлеже пријави и плаћању таксе у смислу ТБр. 100.

3. По ТБр. 20 плаћа се такса на уговоре о служби или постављења самоуправних службеника. Пошто општински председници и кметови — које закон назива општинским часницима — не закључују са општином никакав уговор о својо! служби, нити се на своје положаје постављају, већ на исте голазе путем избора, у циљу вршења јавне дужности, то њижове плате не подлеже овој такси.