Policija

— 136 —

ХУШ.

Суду сиштине ракошке:

Да би се могао дати одговор на тражено питање, потребно је да суд накнадно јави: а) кад је ивдато месно право о коме је реч у упућеном актуг; 6) да лије у времену његовог издавања постојао горњи спрат дотичне зграде, и зашто је служеор; и в) да ли је добивено месно механско или месно кафанско правог Последње питање има везе са 8 3. уредбе о кафанама по коме кафане не могу постојати у селима. Св, Бр. 204.

Х1Х.

Суду општине Х. (срга штавички):

1. У прошлом броју листа (Поуке пи и обавештења, 1) објашњено је, да уверења, која општински судови издају на основу личног сазнања, не подлеже плаћању државне таксе.

2. За сточне пасоше и уверења о својини стоке општински судови наплаћују за своју касу таксу по ТБр. 379, а за државу по ТБр. 110 најновијег закона о таксама. Последња, такса плаћа се употребом таксене хартије, на коју се, према потреби, могу долепљивати и таксене марке. Св. Бр. 91.

ХХ.

Омер К. Халидовић, писар општине ново-пазарске упутио је ова питања:

„1. Према одлуци Касац. Суда Бр. 3203. од 24-1У. 1922. год. један талир вреди 24 динара. Услед овог превођења та_ лирске у динарску вредност, наступила је контрадикција у примени казненог закона у овоме:

Иступна дела из 5 363 казн. зак. повлаче казну затвова до 20 дана, или у новцу од пет и двадесет талира.

По 8 15 и 16 Полиц. Уредбе ове казне власт мора заменити новцем.

По 8 315. каз. зак. ако се казна затвора има новцем заменити, онда Не се узимати за један дан затвора од 3 до 10 динара.

Како нпр. 20 талира вреде Х 24 — 480 дин., а по горњем још невамењеном закон. наређењу замена има бити највише по 10 дин. за дан затвора, молим за објашњење колика ће се замена узети за оног који је кажњен максималном казном са 20 дана затвора, и кад се лице казни са 25 талира а нема да