Policija

— 138 —

2. Бесправно обављање какве радње трајно је кривично дело, и као такво не може застарити док год се ова радња упражњава (5 75, ај. 2 каз. зак. и одлука Опште Седнице Касашионог Суда Бр. 1456/1910 г.).

ХХ.

Милану Ц. Јотовићу, писару нач. окр. рашког:

Плаћању такса из Тар. Бр. 63 подлеже само оне радње п локали, у којима се шочи алкохолно пиће.

Прсма овоме, ову таксу не плаћају радње у којама се продаје кафа, чај, ратљук и остале животне намирнипе. За држање ових радња допуштења дају месне полицијско-санитетске власти. За допуштење плаћа се такса по ТБр. 5. у вези са ТБр. !.

Ове радње не плаћају таксу по ТБр. 63 ни у 'оним слу"зајевима кад поред продавнице држе и собе за преноћиште, без точења алкохолних пића. И за овај рад допуштења дају месне полицијске власти, с обзиром на личну и имовну безбедност и јавни морал.

ПИСТАК : 5

ЈЕДАН ПОЛИЦИЈСКИ ПРЕТРЕС. — по ПОДАЦИМА БЕЧКЕ ЦЕНЗУРНЕ АРХИВЕ —

После дугог чекања и по савлађивању многих тегоба и неприлика, Владика и песник ПИ. П. Његош крете се из Беча пут Петрограда 6 (18) фебруара 1837 године. А док је он тако путовао, и док је на том путу, у Пскову очекивао у неизвесвости владалачку судбину своју — у Бечу се десила цела једна афера, у коју је накрупно уплетено било и његово име.

Повод је тој афери дао један чланак који је око тога доба — 7 фебруара — изишао у 61-ом изванредном прилогу Аугабуршких Општих Новина.

(две новине нису увек излазиле у Аугзбургу ; оне су мењале место — али су у доба о коме говоримо, мало преин много после тога времена, заиста редиговане тамо, и зато су у књижевном разговору и називане „Аугзбуршке“ ма да оне тог назива нису носиле. Поједини су бројеви читаоцима доносили и изванредне прилоге, који су имали своје посебне