Policija

= 139.

нумере без везе с нумерама примерака уз које су разашиљани; отуда је и овај изванредни прилог који је изишао 7 фебруара“ ћ носио 61-ву нумеру.

У оно се доба у јавном мишљењу бечком и уопште некачком више пута наметало питање: откуда да сео личности Владике Његоша и о Црној Гори тога времена у новинама, хоје валазе чак у Аугабургу, налави толико интересовање, и од куда њима по кад што до ситница добрих информација о малој и још непризнатој држави балканској. Сад се, међу тим, догодило нешто што је ту загонетку одгоненуло.

Чим је, под именом „Црногорци“, изишао поменути чланак на њ је обраћена била сва пажња, Он је сав био противан гледишту на коме је стајао службени Беч. Зато је после мало дана, 20 фебруара у 81-ој нумери ванредних прилога, у истом „исту изишао против-чланак под именом „О Црној Гори и с Црногорцима“.

Тенденција је првог чланка била да се малој српској држави у државно-правном погледу међу туђинима прибави веће поштовање. Други је чланак, напротив, рушио све то.

Међу тим је управа бечке полиције још 16 фебруара. била добила заповест да пронађе писца оног првог чланка. А с тим су — вели се у наредби — зацело у вези и раније котице о Владици, које су у том листу излазиле,

Чудновато — али је бечка полиција, поред све признате вештине своје, тек 21 марта била у могућности да позитиван

резултат свог трагања саопшти председништву Дворске Канцеларије. А тога је дана јавила ове занимљивости.

Онај је први чланак заиста написан у Бечу, а написао та је дописник поменутих новина Вилхелм Хопе. Он стоји у вези с Владиком и с његовом околином. Председник је Дворске Канцеларије на њ већ обратио пажњу полицији још кад јој је издао био налог за трагање, пи полиција је правичност те сумње утврдила. Ово је могла учинити у толико поузданије, штто јој је већ преко поверљивих извештаја било познато да је Хопе, помоћу српског књижевника а свог пријатеља Вука Караџића, стекао и код Владике љубави и поверења, и да је чешће вађан како одлази к Владици,

Кад је, после тог начелног констатовања, предузела да у стану Хопеову изврши ненадну преметачину, онда је нашла.